Noord-Korea boos om vlucht Amerikaanse bommenwerpers

De toestellen vlogen boven het Koreaanse schiereiland. Eerder sprak Trump licht bewonderend over Kim.

Eén van de Amerikaanse B1-B Lancer-bommenwerpers vorig jaar september, aan weerszijden vergezeld door F15-K-toestellen.
Eén van de Amerikaanse B1-B Lancer-bommenwerpers vorig jaar september, aan weerszijden vergezeld door F15-K-toestellen. Foto Yonhap

Noord-Korea heeft dinsdag woedend gereageerd op een trainingsvlucht van twee Amerikaanse bommenwerpers, maandag boven het Koreaanse schiereiland. Volgens de Noord-Koreanen was de oefening een nieuwe stap in de richting van een kernoorlog. Dat meldt persbureau Reuters.

De B-1B Lancer-toestellen deden mee aan een gezamenlijke oefening van de Amerikaanse en de Zuid-Koreaanse luchtmacht. Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie zei volgens Reuters dat de training bedoeld was als afschrikking voor provocaties door de noorderburen.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA vatte de oefenvlucht op als een “drilloefening voor het droppen van kernbommen op belangrijke objecten” op Noord-Koreaans grondgebied. “Deze roekeloze militaire provocatie brengt de situatie op het Koreaanse schiereiland dichter bij de rand van een nucleaire oorlog.”

‘Pretty smart cookie’

De boze woorden van de Noord-Koreanen volgen vlak op een ogenschijnlijke handreiking van de Amerikaanse president Donald Trump. Maandag zei Trump in een interview met Bloomberg News dat hij ervoor open stond de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te ontmoeten. “Onder de juiste omstandigheden, als het gepast is, zou dat een absolute eer zijn.”

Lees ook: Trump wil dat Xi Noord-Korea pijnigt

Een dag eerder had Trump zich al in enigszins bewonderende taal uitgelaten over Kim. Trump noemde de Noord-Koreaan in gesprek met tv-zender CBS een “pretty smart cookie“.

“Mensen vragen over Kim: is hij wel goed wijs? Ik heb geen idee. Maar ik kan wel zeggen - en veel mensen horen dat liever niet - dat hij nog maar 26 of 27 was toen hij het van zijn vader overnam. Hij moet omgaan met hele lastige mensen, vooral generaals. Veel mensen probeerden zijn macht af te pakken, of het nou zijn oom was of iemand anders. Maar hij wist de macht te behouden. Een behoorlijk slimme vent dus.”

Het huidige gedrag van de Noord-Koreanen is echter onacceptabel, herhaalt Trump. De laatste weken is de spanning tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten hoog opgelopen. Het van de internationale gemeenschap geïsoleerde stalinistische land voert geregeld tests met ballistische raketten uit. Vorige maand leek het er bovendien op dat er een nieuwe Noord-Koreaanse kernproef ging plaatsvinden. Dat gebeurde uiteindelijk niet. Het bleef bij twee mislukte raketlanceren en een grote schietoefening.

Lees ook: Volgens Noord-Korea staat een nucleaire oorlog voor de deur

De grote vrees van de Amerikanen is dat Noord-Korea binnenkort kernkoppen op zijn raketten kan monteren, waardoor het de VS rechtstreeks kan bedreigen. Trump heeft gezegd dat hij het zo ver niet wil laten komen, en dat de VS de kwestie desnoods op eigen houtje zullen oplossen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump North Korea just stated that it is in the final stages of developing a nuclear weapon capable of reaching parts of the U.S. It won’t happen!