Netflix

Hacker zet serie online, dreigt met meer

De hacker die beweert het nog niet verschenen seizoen van Netflix-serie Orange Is the New Black te hebben gestolen, heeft zijn dreigement om de serie online te zetten uitgevoerd. De hacker, die zichzelf The Dark Overlord noemt, wilde Netflix chanteren. In een verklaring zegt The Dark Overlord dat Netflix niet op zijn eisen reageert.

De computerinbraak vond vermoedelijk plaats bij een productiebedrijf in Los Angeles. De hacker beweert ook niet verschenen materiaal van ABC, Fox, National Geographic en IFC te hebben gestolen.

Zaterdag plaatste The Dark Overlord, dat ook een collectief kan zijn, de eerste tien afleveringen van het dertiendelige vijfde seizoen van de populaire serie op torrentsite The Pirate Bay. Vermoedelijk werd op de computers van het bedrijf ingebroken toen de laatste drie afleveringen nog niet waren voltooid.

Netflix, dat het seizoen op 9 juni op het platform wilde plaatsen, zegt in een verklaring dat de inbraak plaats vond bij „een productiebedrijf gebruikt door meerdere grote tv-studio’s”. De inbraak wordt onderzocht door onder meer de FBI. In een verklaring die zaterdag online werd gezet zegt de hacker de serie online te hebben gezet omdat Netflix de „bescheiden” afkoopsom niet wilde betalen.

Cybercriminelen doen de laatste jaren vaker afpersingspogingen. In 2015 werden door een hack van relatiesite Ashley Madison duizenden klanten aan de schandpaal genageld. In maart werd de Tweede Kamer getroffen door software waarmee toegang tot pc’s wordt beperkt tot slachtoffers losgeld betalen.