Nationale Dodenherdenking

CIDI tegen plan van actiegroep om op 4 mei omgekomen vluchtelingen te herdenken

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is tegen een initiatief om op 4 mei ook omgekomen vluchtelingen te herdenken. Daarmee zou de betekenis van Dodenherdenking verwateren. Actiegroep voor vluchtelingen We Gaan Ze Halen wil op de avond van 4 mei drieduizend papieren kruisjes plaatsen op het Rembrandtplein in Amsterdam. Daarmee wil de groep stilstaan bij de duizenden vluchtelingen die de afgelopen jaren zijn omgekomen terwijl ze Europa probeerden binnen te komen. „Op 4 mei herdenken we dat we onze vrijheid niet gratis hebben gekregen. Ik vind dat we daarbij ook moeten beseffen dat er nog steeds mensen slachtoffer worden van onze vrijheid, bedoeld of onbedoeld”, stelt actieleider Rikko Voorberg tegen de NOS. Volgens het CIDI is de Nationale Dodenherdenking er om „stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog”. Het initiatief zou daarom op een andere dag moeten plaatsvinden. Dat vindt ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het plan van We Gaan Ze Halen is als manifestatie aangemeld en kan volgens een gemeentewoordvoerder gewoon doorgaan. (NRC)