Griekenland moet bezuinigen na akkoord met schuldeisers

Het langverwachte akkoord, dat nog door de Eurogroep moet worden goedgekeurd, maakt de weg vrij voor gesprekken over schuldverlichting.

De Griekse minister Euclides Tsakalotos op een persconferentie in Athene eerder dit jaar.
De Griekse minister Euclides Tsakalotos op een persconferentie in Athene eerder dit jaar. Foto: Louisa Gouliamaki / AFP

Griekenland heeft een akkoord gesloten met zijn internationale geldschieters over de technische details voor meer financiële steun - een belangrijke stap richting gesprekken over schuldverlichting. Dat meldt persbureau Reuters. De trojka van IMF, ECB en Europese Commissie plus het Europese steunfonds ESM voeren al sinds oktober vorig jaar zeer moeizame onderhandeling met Athene. Begin april kwam het al tot een politiek akkoord op hoofdlijnen.

De Griekse regering en de ministers van Financiën van de eurolanden moeten de deal eerst goedkeuren, voordat Griekenland meer leningen krijgt uit het steunpakket van in totaal 86 miljard euro. De volgende vergadering tussen de ministers van Financiën van de eurolanden vindt plaats op 22 mei. Het is van groot belang dat er een ‘ja’ komt uit Brussel: Griekenland moet in totaal ruim 7,5 miljard euro terugbetalen aan eerdere leningen, wat zonder de uitgifte van nieuwe leningen niet gaat lukken.

Lees ook: Griekse crisis kan in 2017 zomaar weer oplaaien

In het document belooft Griekenland een aantal ingrijpende hervormingen door te voeren. Zo wordt de energiesector hervormd, worden pensioenen vanaf 2019 verlaagd en komen er belastingverhogingen. Zo ontstaat er een besparing ter grootte van 2 procent van het Griekse bbp.

Als Griekenland zich aan de beloofde hervormingen houdt, mag het belastingen verlagen om zo de pijn van de hervormingen wat te verlichten. Het uitgangspunt is dat Griekenland, na het doorvoeren van de hervormingen, in 2018 een ‘primair begrotingsoverschot’(overschot op de staatsschuld zonder de rente op leningen mee te tellen) van 2,2 procent van het bbp heeft. Dat is minder dan de 3,5 procent die de eurolanden oorspronkelijk in 2018 wilden zien. In de jaren van 2019 tot 2021 moet het overschot alsnog groeien naar 3,5 procent.

Lees de column van Maarten Schinkel: Don’t mention de Griekse staatsschuld

Schuldverlichting

Het kostte ruim een half jaar aan de onderhandelingstafel, maar dinsdagochtend vroeg sprak de Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos tegenover verslaggevers de verlossende woorden: “Er is witte rook.” De voornaamste reden voor de lange duur van de onderhandelingen lag in een geschil tussen de ECB en het IMF over de fiscale doelen die Athene werden gesteld.

Tsakalotos stelde dat het akkoord een volgende stap was in de richting van gesprekken over schuldverlichting. Een bijzonder heet hangijzer, zo schreef EU-correspondent Stéphane Alonso bij de Eurogroepvergadering in februari:

“Schuldverlichting is echter weer tegen het zere been van eurolanden die kiezers hebben beloofd dat elke cent vroeg of laat terugkomt. De Eurogroep ging wel akkoord met het dragelijker maken van de schuld (lagere renterisico’s, langere looptijd), maar kwijtschelden blijft taboe. „Ze moeten hem wel terugbetalen”, zei Dijsselbloem begin deze maand.”