Mexico arresteert rechterhand ‘El Chapo’

Het gaat om Damaso López, die ook wel bekendstaat als ‘De Geleerde’. Bij de arrestatie werd de Mexicaanse politie bijgestaan door het leger.

Archiefbeeld van de aankomst van Mexicaanse drugsbaas 'El Chapo' bij een detentiecentrum in New York. Joaquin Guzman, zoals 'El Chapo' echt heet, werd in januari uitgeleverd aan de VS. Een van zijn handlangers is dinsdag in Mexico-Stad gearresteerd.
Archiefbeeld van de aankomst van Mexicaanse drugsbaas 'El Chapo' bij een detentiecentrum in New York. Joaquin Guzman, zoals 'El Chapo' echt heet, werd in januari uitgeleverd aan de VS. Een van zijn handlangers is dinsdag in Mexico-Stad gearresteerd. Foto ANP

De Mexicaanse autoriteiten hebben een van de topmannen van het beruchte Sinaloa-kartel van Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán opgepakt. Het Mexicaanse Openbaar Ministerie maakte de arrestatie van Damaso ‘El Licenciado (de geleerde)’ López dinsdag bekend op Twitter. Bij het oppakken van López werd de politie bijgestaan door het leger.

Lopez werd vroeg op dinsdagochtend door de autoriteiten ingerekend in Mexico-Stad. De Verenigde Staten zoeken hem onder meer voor drugshandel en witwassen. Naar verluidt was López in een heftige opvolgingsstrijd verwikkeld met de zonen van El Chapo, die in januari aan de Verenigde Staten werd uitgeleverd.

Lees meer over de arrestatie van El Chapo: Filmplan kost El Chapo de kop

Guzmán werd vorig jaar gearresteerd nadat hij twee keer eerder op spectaculaire wijze uit de gevangenis wist te ontsnappen. Hij wordt onder meer beschuldigd van moord, drugshandel en het witwassen van geld.

De dinsdag opgepakte López hielp Guzmán in 2001 met uit de gevangenis ontsnappen.