Kwartaalcijfers

DSM verkocht meer en tegen hogere prijzen en blijft optimistisch over kansen in 2017

DSM heeft zijn winst en omzet afgelopen kwartaal stevig weten op te voeren. Het speciaalchemiebedrijf wist meer voedingsingrediënten en specialistische materialen te verkopen, tegen hogere prijzen, en blijft optimistisch over de komende tijd.

DSM meldde dinsdag een omzet van 2,16 miljard euro. Dat was 13 procent meer dan een jaar eerder, onder meer dankzij 6 procent meer verkopen tegen 3 procent hogere prijzen. Het voor eenmalige posten aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met bijna een vijfde naar 345 miljoen euro. De nettowinst was met 149 miljoen euro driekwart hoger dan in de eerste drie maanden van 2016.

DSM herhaalde de verwachting dat het aangepaste bedrijfsresultaat in 2017 een „hoge enkelcijferige” groei kan laten zien.

Topman Feike Sijbesma sprak van een „zeer sterk” begin van het jaar, waarin beide divisies (voedingsmiddelen en gespecialiseerde materialen) beter presteerden dan hun concurrenten.

DSM blijft alert op de gevolgen van de wereldwijd aanwezige politieke onrust, vooral voor de nu gunstige ontwikkelingen op de valutamarkten. Het bedrijf ziet momenteel echter geen directe redenen voor bezorgdheid. In nagenoeg alle regio’s lopen de zaken voor het bedrijf voortvarend. (ANP)