Jeugdzorg

Rechter berispt gemeente om stopzetten zorg aan meisje

De hoogste bestuursrechter heeft maandag in Utrecht voor het eerst een gemeente op de vingers getikt die onzorgvuldig is omgegaan met de verlening van jeugdzorg. De gemeente Steenwijkerland moet van de Centrale Raad van Beroep de eerder afgewezen hulpvraag van een meisje met psychische problemen opnieuw beoordelen. De uitspraak heeft gevolgen voor alle gemeenten: het is nu duidelijk aan welke zorgvuldigheidseisen zij moeten voldoen bij de zorgverlening aan jongeren. Sinds 1 januari 2015 moeten de gemeenten centraal alle jeugdzorg regelen. Voorheen waren de taken verdeeld over een woud aan instanties, zoals Bureau Jeugdzorg, de ggz en justitie. Dat systeem zorgde voor moeizame samenwerking tussen hulpverleners, en een hoop bureaucratie. De zorg leed daaronder. (NRC)