Jacob Adriaan Detmar (1916-1945)

NIOD haalt collaborateur nazi’s van Erelijst na onderzoek van NOS

Een Nederlandse man die in de oorlog werkte voor de Sicherheitsdienst (SD) stond jarenlang op de Erelijst van Gevallenen 1940-1945, een nationaal monument met namen van onder meer verzetshelden. Dat bevestigt het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies NIOD na onderzoek van de NOS. Jacob Adriaan Detmar (1916-1945) was een marechaussee die volgens het NIOD voor de nazi’s Joden en verzetsmensen opspoorde die ondergedoken zaten. Hij kwam op de Erelijst, omdat hij vanwege desertie door de Duitsers werd geëxecuteerd. Zijn weduwe had hem na de oorlog voor de Erelijst opgegeven. Het NIOD heeft de man inmiddels van de digitale Erelijst verwijderd. De fysieke Erelijst, die in de Tweede Kamer hangt, is te kwetsbaar om aanpassingen uit voeren. (NRC)