In opspraak geraakte Keizer legt VVD-voorzitterschap tijdelijk neer

Na overleg in de VVD-top werd besloten het integriteitsonderzoek af te wachten, werd dinsdag bekendgemaakt.

Henry Keizer tijdens de zogenoemde bijpraatsessie over zijn integriteitszaak, dinsdagavond.
Henry Keizer tijdens de zogenoemde bijpraatsessie over zijn integriteitszaak, dinsdagavond. Foto Bart Maar/ANP

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer legt zijn functie tijdelijk neer. Dit heeft hij dinsdagavond voorafgaand aan een spoedberaad met leden van de partijtop medegedeeld. Na afloop van de 2,5 uur durende bijeenkomst maakte partijleider en demissionair premier Rutte het besluit van Keizer bekend.

De partijvoorzitter staat ter discussie als gevolg van een miljoenentransactie uit 2012. Eerder al verzocht hij de integriteitscommissie van de VVD de kwestie te onderzoeken. Na toenemende onrust in de partij heeft hij nu besloten zijn taken neer te leggen zolang het onderzoek loopt. Hij was de enige kandidaat om later deze maand tijdens het VVD-congres te worden herbenoemd, maar dat is nu voorlopig van de baan.

De integriteitscommissie zal volgens Rutte ook externe deskundigen raadplegen. Tevens zal nieuwe informatie worden onderzocht. Rutte maakte duidelijk nog steeds achter Keizer te staan. ,,Wij steunen onze mensen en laten ze niet vallen, zolang niet bewezen is dat ze niet integer zijn’’, aldus Rutte die deze houding ook een vorm van integriteit noemde. Rutte vindt het een goede zaak dat de kwestie nu ,,adequaat’’ wordt uitgezocht.

Lees ook: Dit zijn de drie belangrijkste pijnpunten die de VVD-commissie moet bekijken

De discussie over partijvoorzitter Keizer ontstond twee weken geleden na een publicatie op de financiële nieuwssite Follow the Money. Die onthulde hoe Keizer in een transactie uit 2012 waarbij Keizer voor relatief weinig geld een crematoriumvereniging overnam waarvan hij zelf voorzitter was. Keizer was zowel koper als adviseur van de verkopende partij. Met drie anderen nam hij het bedrijf over voor 12,5 miljoen euro terwijl het voor 31,5 miljoen was gewaardeerd.

Keizer beweerde na de onthullingen dat er niets onoorbaars is gebeurd, maar in de VVD nam de afgelopen dagen de roep om volledige opening van zaken toe. Tijdens het overleg was er kritiek op Keizer over hoe hij de zaak had aangepakt nadat deze was geopenbaard. Hij gaf pas vijf dagen na de eerste publicatie tijdens een persgesprek zijn visie op de verkoop. Bij dat gesprek werden de brengers van het nieuws, de journalisten van Follow the Money niet toegelaten. ,,We hebben vastgesteld dat het beter was geweest die journalisten toe te laten’’, aldus Rutte.