Timmermans wil af van controles binnengrenzen

Lidstaten zoals Duitsland en Zweden moeten van de Europese Commissie het komende halfjaar hun grenscontroles afbouwen.

Vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans eerder deze maand.
Vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans eerder deze maand. Foto ANP

Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen moeten de controles langs hun binnengrenzen gaan afbouwen. De komende zes maanden kunnen de landen nog extra bewaking langs de grenzen houden, maar daarna moeten de oorspronkelijke grensafspraken weer gelden, schrijft de Europese Commissie in een verklaring dinsdag. Het is de laatste verlenging die volgens Brussel binnen de Schengenafspraken wettelijk mogelijk is.

De vijf landen kregen een jaar geleden bij uitzondering toestemming om tijdelijk extra grenscontroles uit te voeren, omdat veel migranten vanuit Griekenland naar rijkere delen van Europa afreisden. In plaats daarvan moeten er nu weer “proportionele” politiecontroles plaatsvinden zoals afgesproken in het Verdrag van Schengen. Dat verdrag maakt vrij verkeer tussen Europese lidstaten mogelijk.

Lees ook: Vijf gevolgen van de Turkijedeal

Vluchtelingendeal

Volgens de commissie vindt er weliswaar nog steeds illegale migratie plaats vanuit landen zoals Griekenland, maar de situatie zou verder wel “stabiliseren”. Door de inzet van een Europese Kustwacht en een vluchtelingendeal met Turkije zou de hoeveelheid illegale migratie teruggelopen zijn met 97 procent. Vice-president van de Europese Commissie Frans Timmermans concludeert:

“Door onze gezamenlijke inspanning zijn onze externe grenzen nu sterker en veiliger. Door samen te werken is het mogelijk om onze veiligheid en vrijheid van vestiging te behouden.”

Daarom zou de Europese Unie nu weer terug kunnen naar een “volledige functionerende Schengen zonder interne grenzen”. Eerder op dinsdag maakte Zweden al bekend paspoortcontroles langs de grens met Denemarken te zullen stoppen. Deze maatregel werd in 2015 geïntroduceerd toen bleek dat meer dan 160.000 asielzoekers zich in het land probeerden te vestigen. Volgens de Zweedse minister van Binnenlandse Zaken is deze toestroom in 2016 teruggelopen tot dertigduizend migranten.