Demissionair minister Schippers

‘DNA verdachten moet opvraagbaar zijn’

Demissionair minister Schippers wil politie en justitie bij ernstige zaken toestaan het DNA-archief van ziekenhuizen te gebruiken voor opsporing. Het plan hoort bij een concept-wetsvoorstel om vast te leggen wat wel en niet mag met lichaamsmateriaal.

Alleen in het geval van zeer ernstige misdrijven – bijvoorbeeld bij verkrachtingen of moord – zouden opsporingsdiensten uit DNA-materiaal van ziekenhuizen kunnen putten.

Verder moet er een concrete verdenking zijn, het doorzoeken van een zogeheten ‘biobank’ op een match met DNA gevonden in sporen mag binnen het wetsvoorstel niet. De rechter moet bovendien toestemming geven.

In ziekenhuizen ligt veel DNA-materiaal van patiënten opgeslagen, bijvoorbeeld van bloedonderzoeken of uitstrijkjes. Het Rathenau Instituut schatte in 2009 dat het gaat om lichamelijk weefsel van 14 miljoen mensen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen toonde zich maandag kritisch. „Voor patiënten moeten ziekenhuizen een veilige haven zijn, ongeacht om wie het gaat”, aldus een woordvoerder. De belangenbehartiger voor ziekenhuizen zei bovendien „niet ingericht te zijn voor opsporing”,

Volgens Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten is het „de moeder van alle slechte wetsvoorstellen”. Hij vreest een hellend vlak. „Het zet de deur open voor toegang tot DNA van alle burgers. Het gaat nu om ernstige delicten, maar ik verwacht een steeds lagere ondergrens voor justitie.”