Recensie

Recensie Film

Unlocked laat zich wel erg inspireren door ‘Homeland’

De door Noomi Rapace gespeelde Alice Racine is een perfecte Carrie Mathison-kloon. Alles staat meteen onder hoogspanning.

De door Noomi Rapace gespeelde Alice Racine in Unlocked is een kloon van Carrie Mathison uit tv-serie Homeland.
De door Noomi Rapace gespeelde Alice Racine in Unlocked is een kloon van Carrie Mathison uit tv-serie Homeland.

Unlocked is een film voor wie Zero Dark Thirty uit z’n hoofd kent. Die zelfs thuisbleef voor State of Affairs. En die na de laatste aflevering van seizoen zes van Homeland nog even moet afkicken. Kortom voor zó’n liefhebber van films en series over getroebleerde vrouwelijke CIA-agenten die uit het systeem vallen en eigenhandig corruptie, complotten en – thema du jour – terroristen ontmaskeren, dat-ie zelfs met minder genoegen neemt.

Regisseur Michael Apted wordt nog steeds herinnerd omdat hij in 1999 de James Bond-film The World is Not Enough regisseerde, maar kent sindsdien een even productief als grillig carrièreverloop, met weinig echt opvallende titels. Vooral Homeland moet een grote inspiratiebron zijn geweest bij zijn nieuwe film. Dat blijkt niet alleen uit de door Noomi Rapace (The Girl with the Dragon Tattoo, Prometheus) gespeelde Alice Racine die een perfecte Carrie Mathison-kloon is, Apted castte ook haar voornaamste tegen/medestander zo dat je tien keer met je ogen moet knipperen om je te realiseren dat dit toch echt een zwaar getatoeëerde Orlando Bloom is en niet de door Rupert Friend gespeelde Peter Quinn met Engels accent.

Want plaats van handeling is Londen, waar ex-CIA-agente Alice ‘tot rust komt’ door te infiltreren in een buurtcentrum, nadat ze een aanslag in Parijs niet heeft kunnen voorkomen. Tegen wil en dank wordt ze toch weer betrokken bij een zaak. De inzet is hoog: een aanval met biologische wapens op Londen. En alles staat meteen onder hoogspanning: wie staat aan haar kant? Haar goedmoedige mentor Michael Douglas, of de grillige nieuwe chef Europa John Malkovich (altijd leuk om die weer eens in een film te zien schmieren)?

Het subthema van de vijfde colonne lijkt in geen enkele film over terrorisme meer te mogen ontbreken. Daarmee exploiteert Unlocked slim dezelfde angst waar populistische politici mee scoren: het idee dat je werkelijk niemand meer kunt vertrouwen.