Werknemers staken minder vaak en minder lang

In 2016 gingen zo’n 19.000 dagen verloren door staking, ruim 60 procent minder dan een jaar eerder.

Stakende werknemers van Jumbo-distributiecentra blokkeren de toegangspoort.
Stakende werknemers van Jumbo-distributiecentra blokkeren de toegangspoort. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Werknemers hebben vorig jaar veel minder massaal gestaakt dan in 2015. Het aantal werkdagen dat verloren ging door stakingen daalde met bijna 60 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag, op de Dag van de Arbeid. Met name in de sectoren industrie en vervoer legden werknemers vorig jaar geregeld het werk neer.

Volgens de berekeningen van het CBS gingen in 2016 ruim 19.000 werkdagen verloren doordat arbeidskrachten uit onvrede hun werk neerlegden. Bijna de helft van die dagen – ongeveer 9.100 – komen op het conto van werknemers in de industrie. In 2015 staakten alle Nederlandse werknemers samen nog bijna 48.000 dagen.

Toch werd er vorig jaar niet eens zoveel minder gestaakt dan een jaar eerder: 25 keer, tegen 27 in 2015. Dat er desondanks veel minder werkdagen verloren gingen, komt doordat stakingen gemiddeld korter duurden en er minder mensen meededen. Ruim 11.000 werknemers waren betrokken bij een werkonderbreking, tegen ruim 42.000 een jaar eerder.

‘Verdienste van de vakbonden’

Volgens Mariëtte Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator bij FNV, tonen de cijfers aan dat werkgevers eerder bogen voor de vakbonden. In een reactie aan persbureau ANP meldt zij:

“We hebben in 2016 minder lang hoeven staken om tot goede afspraken te komen met werkgevers, bijvoorbeeld bij Cargill, Solidus en in de havens. Ik zie dat ook als teken van onze kracht, want in 2015 moesten we vaak lang actie voeren.”

Naast stakingen bij de Nederlandse tak van landbouwbedrijf Cargill en bij kartonfabrikant Solidus haalden onder meer de stakingen in de luchtvaart vorig jaar regelmatig het nieuws. Zo legden piloten van Easyjet vorige zomer meerdere dagen het werk neer uit onvrede over de arbeidsvoorwaarden. Ook bij KLM vielen vluchten uit door staking, omdat het cabinepersoneel staakte.

Lees ook de stakingswijzer van NRC: Van staken word je niet rijk.

Het merendeel van de stakingen werd volgens het CBS veroorzaakt doordat werknemers werden ontslagen of vanwege dreigend ontslag. Van de 25 arbeidsonderbrekingen werd in 15 gevallen actiegevoerd voor een beter sociaal plan of vanwege een mogelijke ontslagronde. Bij zes stakingen was een betere cao de inzet.