Analyse

‘Schone’ partijen moeten Curaçao na zege stabiel maken

Verkiezingen De winst van ‘de Curaçaose Kennedy’ Eugene Rhuggenaath (47) voedt de hoop op een periode van stabiliteit voor het eiland.

De Curaçaose bevolking heeft vrijdag afgerekend met de machtsverstrengeling tussen de maffia, de georganiseerde misdaad en de politiek. Het eiland koos voor partijen met een betrouwbaar en schoon imago. De liberale PAR van Eugene Rhuggenaath (47), kwam als grote winnaar uit de bus. De anti-Nederlandse MFK, van de voor corruptie en fraude veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte werd uiteindelijk de derde partij.

Voor Nederland is de uitslag een opluchting. De angst voor een regering met de MFK onder leiding van Schotte was groot in Den Haag. Toen Curaçao in 2010 autonoom werd binnen het koninkrijk kreeg de gokmaffia onder Schotte veel invloed. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) feliciteerde de PAR met de verkiezingswinst en zei uit te kijken naar samenwerking met de nieuwe regering.

Begin april greep de Rijksministerraad in om de verkiezingen door te laten gaan, nadat de interim-regering van MFK-premier Gilmar Pisas, een stroman van Schotte, had geprobeerd de stembusgang uit te stellen. Met een algemene maatregel van rijksbestuur bepaalde Nederland dat de verkiezingen moesten doorgaan.

Pro-Nederlandse partijen

Er is vrijdag vooral strategisch gestemd: kleinere partijen verloren flink of verdwenen, terwijl de grote partijen wonnen. De tweede partij werd MAN, van de vorige premier Hensley Koeiman. PAR en MAN, de meest pro-Nederlandse partijen van Curaçao, kregen samen 13 van de 21 zetels in het parlement, waardoor een meerderheidsregering van ideologisch verwante partijen zeer waarschijnlijk is.

De vorming van zo’n regering lukte na de verkiezingen van vorig jaar oktober niet. Toen moest Koeiman uiteindelijk in zee gaan met onder meer tegenpool Pueblo Soberano (PS), van de in 2013 vermoorde oprichter Helmin Wiels. Toen de twee PS-bewindslieden na anderhalve maand overliepen naar de oppositiepartij MFK – de omstreden Schotte zou hen hebben omgekocht – viel het kabinet en kon de MFK een interim-regering vormen.

Verliezer Schotte, wiens MFK de derde partij werd, moet in tegenstelling tot PAR en MAN niets van Nederland hebben. Justitie op Curaçao wordt gedomineerd door Nederlanders en zit Schotte op de hielen: de 42-jarige politicus kreeg vorig jaar ruim drie jaar cel wegens banden met de gokmaffia, witwaspraktijken en fraude. In afwachting van het hoger beroep, eind deze maand, is dit vonnis echter nog niet in werking getreden.

„Dit is een nieuwe kans voor Curaçao, we zijn trots en tevreden en moeten nu heel snel aan het werk”, zei verkiezingswinnaar en beoogd premier Rhuggenaat. Doordat de ervaren bestuurder en zakenman relatief jong is en de uitstraling heeft van ideale schoonzoon, staat hij bekend als de ‘Curaçaose Kennedy’. Hij gaf onmiddellijk aan niet met de MFK en andere kleinere populistische partijen in zee te gaan.

Op het eiland is de opluchting groot. De bevolking, het Curaçaose bedrijfsleven en investeerders hopen op een periode van stabiliteit. Sinds het eiland in 2010 autonoom werd is die er amper geweest: in nog geen zeven jaar tijd waren er al vier verkiezingen en raakte het eiland van 150.000 inwoners volledig verdeeld.