Rutte is er zeker van: voorzitter Keizer is integer

VVD Partijleider Mark Rutte twijfelt niet aan zijn partijvoorzitter Henry Keizer. Het woord is nu aan de integriteitscommissie.

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij een omstreden zakendeal.
VVD-partijvoorzitter Henry Keizer wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij een omstreden zakendeal. Foto David van Dam

VVD-partijleider Mark Rutte had zaterdag zijn oordeel klaar. „Zeker”, antwoordde hij verslaggevers op de vraag of partijvoorzitter Henry Keizer een integer man is.

Keizer ligt onder vuur sinds vorige week de onderzoekswebsite Follow the Money onthulde dat hij in zijn hoedanigheid als directeur van crematiebedrijf De Facultatieve dankzij een lage waardebepaling een goede slag heeft geslagen bij de overname van het bedrijf. Hij en zijn mededirecteuren kochten De Facultatieve in 2012 voor 12,5 miljoen euro, terwijl het volgens het eigen jaarverslag 31,5 miljoen waard was. Keizer was daarbij niet alleen koper, maar ook adviseur van de verkoper, de crematoriumvereniging die zijn commerciële activiteiten afstootte.

Volgens Rutte is er „sprake van privéactiviteiten”. „Dit heeft niets met de VVD te maken. Er is ook geen sprake van enige strafrechtelijke vervolging.” Maar, zo voegde hij daaraan toe: „Het is goed dat de commissie er nog eens naar kijkt.” Die commissie is de integriteitscommissie van de VVD. Keizer vroeg haar vrijdagmiddag onderzoek te doen om „een einde te maken aan alle twijfel”.

De commissie werd in mei 2013 in het leven geroepen in reactie op het corruptieschandaal rond oud-senator en -wethouder Jos van Rey. Er werd toen ook een lijst vuistregels opgesteld waar VVD-bestuurders zich aan moeten houden. De integriteitscommissie, die onafhankelijk van het bestuur van de partij opereert, toetst of in strijd met die vuistregels is gehandeld en „of het publiek functioneren van betrokkenen in het geding is”. Ze concludeerde onder meer in 2015 dat het declaratiegedrag van Mark Verheijen als gedeputeerde in Limburg niet paste bij „het integriteitskader” van de VVD. Daarop stapte Verheijen op als Tweede Kamerlid.

De commissie heeft geen eigen onderzoeksbevoegdheden, maar baseert haar oordeel op „feiten die reeds vast zijn komen te staan”. Bij Keizer zijn inmiddels stukken opgevraagd. Maar over hoe een onderzoek praktisch zal verlopen, kan waarnemend voorzitter Willibrord van Beek, commissaris van de koning in Utrecht, nog niets zeggen. „We zullen daar eerst intern overleg over voeren”, zei hij zondagmiddag.

Het ondertekenen van integriteitsregels weerhield sommige VVD’ers er overigens niet van toch de fout in te gaan. Uit de Politieke Integriteits- Index die hoogleraren Leo Huberts en Muel Kaptein in samenwerking met maandblad Vrij Nederland samenstellen, bleek eerder dit jaar dat in 2016 bij 15 van de 46 affaires VVD’ers betrokken waren, drie van hen werden strafrechtelijk veroordeeld. Het was het vijfde jaar op rij dat de VVD de meeste affaires kende.

Keizer was juist de man die toen hij in 2014 gekozen werd als partijvoorzitter moest zorgen dat de leden zich aan de vuistregels zouden houden. In het programma Politicologica verklaarde hij in februari: „Integriteit is net als zwanger zijn: je bent het of je bent het niet, je bent het niet een beetje.” Hij hoopt op 20 mei herkozen te worden als VVD-voorzitter.