Moordaanslag

Baas van op Iran gerichte televisiezender doodgeschoten in zijn auto in Istanbul

Foto GEM TV

In Istanbul is zaterdagavond het hoofd van een Iraanse satellietzender doodgeschoten in zijn auto. Het gaat om Saeed Karimian, een 45-jarige Iraniër met een Brits paspoort, oprichter en eigenaar van Gem TV dat westerse films en amusementsprogramma’s nasynchroniseert in het Farsi en uitzendt in Iran. Ook een zakenrelatie bij hem in de auto overleed. Karimian werd vorig jaar door een Iraanse rechter bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel voor het verspreiden van anti-Iraanse propaganda. Familieleden zeiden dat Karimian de laatste drie maand bedreigingen had ontvangen en dat hij van plan was weer naar Londen te verhuizen. Maar in Turkije wordt ook gesuggereerd dat een zakelijk conflict aan de moord ten grondslag ligt. (BBC)