Maltese premier schrijft vervroegde verkiezingen uit

De termijn van Joseph Muscat zou pas in 2018 aflopen. Malta is op dit moment voorzitter van de EU.

De Maltese premier Joseph Muscat.
De Maltese premier Joseph Muscat. Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters

De Maltese premier Joseph Muscat heeft maandagavond vervroegde verkiezingen uitgeschreven voor het eiland. Kiezers uit de EU-lidstaat mogen op 3 juni naar de stembus. Het besluit is opvallend: de termijn van de huidige premier loopt pas over een jaar af. Bovendien bekleedt Malta momenteel het roulerend voorzitterschap van de EU.

Middels vervroegde verkiezingen hoopt de premier zijn eigen mandaat te versterken. Muscat kan goede resultaten overleggen. De werkloosheid op het eiland is laag en zijn regering een begrotingsoverschot heeft gerealiseerd. De economie op Malta groeide vorig jaar met 3,5 procent.

Muscat heeft eerder op maandag de Maltese president Marie Louise Coleiro Preca geadviseerd het parlement te ontbinden. In een toespraak tijdens een 1-mei-bijeenkomst in hoofdstad Valletta zei hij:

“Jullie weten dat wij degenen zijn die beloftes waarmaken, waar anderen het bij praten houden. Laten we niet halfweg stoppen, maar samen het gehele pad aflopen naar een florerend Malta. (…) Ik vraag jullie daarom: blijven jullie bij mij? Staan jullie mij bij bij het voltooien van dit werk?”

Muscat is premier voor de sociaal-democratische MLP. Hij kwam in 2013 aan de macht. Zijn eigenlijke termijn zou pas in 2018 aflopen. Muscat zette zich in zijn speech alvast nadrukkelijk af tegen Simon Busuttil, voorman van de centrumrechtse PN.

De speech van Muscat: