Le Pen wil een gaullist als premier

Franse verkiezingen

Mocht Marine Le Pen zondag de Franse presidentsverkiezingen winnen, dan staat al vast wie haar premier wordt: Nicolas Dupont-Aignan, leider van de kleine partij Debout la France. Samen willen ze „een patriottistische alliantie” vormen.

Niet alleen Dupont-Aignans 1,7 miljoen stemmen uit de eerste kiesronde (4,7 procent) zijn voor Le Pen belangrijk. Dupont-Aignon komt voort uit gaullistisch rechts en kan vooral oudere kiezers over de streep trekken. Zij delen zijn zorgen over de Franse identiteit, maar vonden Le Pens Front National altijd een brug te ver.

Wat de twee bindt, is het streven naar grotere soevereiniteit van Frankrijk. Maar als deel van het coalitie-akkoord heeft Le Pen haar plannen voor vertrek uit de euro afgezwakt. Dat is nu „geen prioriteit” meer. Volgens de entourage van Le Pen zouden besprekingen over ‘Frexit’ op zijn vroegst in 2018 moeten beginnen. Aanvankelijk wilde ze nog dit jaar een referendum.

In een gezamenlijke verklaring zeiden Le Pen en Dupont-Aignan zaterdag dat ze een patriottisme voorstaan dat zowel economisch is als pragmatisch. De partij van Dupont is diep verdeeld over zijn keus voor Le Pen.