Le Pen wil een criticus als premier

Franse verkiezingen

Marine Le Pen heeft alvast haar kandidaat-premier aangewezen: Nicolas Dupont-Aignan, de leider van de kleine partij Debout la France. Samen willen ze „een grote patriottistische alliantie” vormen.

Het zijn niet alleen de 4,7 procent van de stemmen die Debout la France in de eerste ronde kreeg, die voor Le Pen belangrijk zijn. Dupont-Aignon komt uit gaullistische rechts voort, en had vóór de eerste ronde felle kritiek op de xenofobie in Le Pens Front National. De steun van Dupont-Aignan kan ook andere rechtse kiezers overhalen hun twijfels over extreme standpunten van het Front National te overwinnen.

Voor Le Pens tegenstander Emmanuel Macron, door Dupont-Aignan omschreven als „de marionet van een zieltogend systeem”, is het nu helder. We staan tegenover „reactionair rechts dat uit Europa en de euro wil stappen”, zei hij tegen France 3. In een gezamenlijke verklaring zeggen Le Pen en Dupont-Aignan dat ze een patriottisme voorstaan dat zowel economisch is (Franse bedrijven en producten eerst) als pragmatisch (het nieuwe beleid hoeft niet te beginnen met uittreding uit de eurozone).

    • Marc Leijendekker