In beeld

Dag van de Arbeid, een dag van protest

In Nederland is het vandaag een gewone maandag, maar in veel landen is 1 mei een feestdag. De Dag van de Arbeid wordt wereldwijd gevierd met parades of met protestmarsen tegen overheidsbeleid en voor betere arbeidsomstandigheden, meer banen en hogere lonen.
Een mars van arbeiders in de Indonesische hoofdstad Jakarta.
Beawiharta/Reuters
In Manila in de Filipijnen wordt traditiegetrouw geprotesteerd tegen de kortlopende arbeidscontracten, zogenaamde Endo's. Werknemers met Endo-contracten lopen allerlei voordelen mis, zoals zorgverzekeringen, betaald ziekteverlof en recht op vakantiedagen. Bij de Amerikaanse ambassade raken actievoerders slaags met de politie.
Bullit Marquez/AP
Dit jaar wordt in Manila ook geprotesteerd tegen het keiharde drugsbeleid van president Duterte en de vele moorden die hiervan het gevolg zijn.
Bullit Marquez/AP
In China is volgens goed communistisch gebruik de Dag van de Arbeid een nationale feestdag. De Chinezen zijn vrij en gebruiken de dag voor uitstapjes.
Mark Schiefelbein/AP
In Seoel, Zuid-Korea, houdt de vakbondscentrale KCTU een 1 meiparade met rode paraplu's.
Kim Hong-Ji/Reuters
Ten noorden van de Koreaanse grens in Pyongyang vieren deze meisjes de Dag van de Arbeid met een dansoptreden. Op de achtergrond tonen arbeiders van een warmtekrachtcentrale hun spierkracht bij het touwtrekken.
Jon Chol Jin/AP
Een deelnemer aan een mars voor betere arbeidsomstandigheden en hogere lonen in Dhaka, Bangladesh.
AFP
In het rood gehulde Indiase arbeiders en vakbondsleden lopen in een parade in Bangalore.
Manjunath Kiran/AFP
Aanhangers van de Iraakse communistische partij zwaaien met rode vlaggen en de nationale vlag bij een 1 mei-viering in Bagdad.
Karim Kadim/AP
Een man rouwt bij een graf op de militaire begraafplaats op de Herzlberg in Jeruzalem. In Israël valt dit jaar Jom Hazikaron, de nationale herdenking van oorlogsdoden, op 1 mei.
Ronen Zvulun/Reuters
Een confrontatie tussen de Turkse oproerpolitie en betogers op het Taksimplein in Instanbul, in 2013 toneel van grote demonstraties tegen president Erdogan. De 1 meiviering en het houden van een mars op het plein werd verboden in de Turkse hoofdstad.
Yasin Akgul/AFP
Net als in de Sovjettijd vieren communisten met rode hamer-en-sikkelvlaggen de Dag van de Arbeid met parades door de straten van Moskou.
Alexander Zemlianichenko/AP
Linkse partijen en vakbonden houden 1 meimarsen in Kiev, Oekraïne.
Sergei Supinsky/AFP
Griekse vakbonden lanceerden op maandag een landelijke 24-uursstaking als protest tegen nieuwe bezuinigingen, die internationale schuldeisers van het land eisen.
Aris Messinis/AFP
De Franse 1 meiviering staat dit jaar in het teken van de presidentsverkiezingen. Voor het standbeeld van Jeanne d'Arc in Parijs houdt Jean-Marie Le Pen (vader van presidentskandidaat Marine) zijn 1 mei-toespraak bij de viering van Front National. Er zijn een paar honderd toehoorders, maar vooral journalisten aanwezig, aldus onze correspondent ter plekke. "De toespraak van JM Le Pen verwaait - letterlijk (zijn blaadjes) en figuurlijk (onverstaanbaar)."
Gonzalo Fuentes/Reuters
Elders in de Franse hoofdstad zet de politie traangas in tegen demonstranten, bij een mars van de vakbonden.
Gonzalo Fuentes/Reuters
De twee grootste vakbonden in Spanje riepen op tot marsen in 70 steden door het hele land, zoals hier in Pamplona. Er wordt geprotesteerd tegen recente arbeidsrechthervormingen en voor verhoging van lonen van en pensioenen.
Alvaro Barrientos/AP
Feestvierders tijdens May Day-festiviteiten in Oxford.
Dylan Martinez/Reuters
De Mars voor Echte banen in Amsterdam. De vakbeweging FNV pleit voor minder onzekere banen, zoals banen met tijdelijke contracten, uitzendcontracten, payroll-contracten, oproep- en nul-urencontracten.
Jerry Lampen/ANP