Interview

Coalitie tegen IS

‘Er zijn 352 burgerdoden gevallen in Irak en Syrië sinds 2014 ’

Sinds 2014 zijn er volgens de Verenigde Staten 352 burgerdoden gevallen in Syrië en Irak door luchtaanvallen tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Die aanvallen werden uitgevoerd door een coalitie onder leiding van de VS. Dat schrijft het Amerikaanse ministerie van Defensie zondag in een verklaring. De VS voeren sinds 2014 samen met een internationale coalitie, waarin onder andere Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland zitten, bombardementen uit om IS te verslaan. Naast de 352 doden loopt er nog een onderzoek naar een uitgevoerde luchtaanval op 17 maart in de buurt van Mosul. Inwoners van de stad spraken van honderden burgerdoden. De VS erkenden dat vliegtuigen van de coalitie de aanval hadden uitgevoerd, maar bevestigden niet het hoge aantal burgerdoden. (NRC)