Cijfers criminele asielzoekers

Telegraaf: politie ‘bood zwijgdeal aan’

De Nationale Politie heeft wel degelijk geprobeerd De Telegraaf te weerhouden van publicatie van een verhaal over criminaliteit door asielzoekers. In ruil daarvoor zou de krant ander nieuws krijgen. Dat zei hoofdredacteur Paul Jansen zaterdag. „Wij staan voor ons verhaal”, zei hij. De politie zegt dat een ‘zwijgdeal’ nooit de intentie is geweest. Volgens een politiewoordvoerder is er inderdaad ander nieuws aangeboden, maar was dat ter compensatie voor het achterhouden van de cijfers, zo leest De Telegraaf: „Het was niet goed van ons dat we zeiden dat er geen cijfers waren en vervolgens dat we ze niet konden vrijgeven vanwege het opsporingsbelang. Dat was onhandig en bovendien in strijd met de wet (openbaarheid van bestuur). Toen hebben we geprobeerd om er met De Telegraaf uit te komen door ze een ander verhaal aan te bieden. Ook dat is onhandig gecommuniceerd. We betreuren het dat het overkwam alsof we een zwijgovereenkomst wilden sluiten.” Eerder meldde de politie ten onrechte aan De Telegraaf dat het korps geen gegevens had over criminaliteit door asielzoekers. De krant had om de cijfers gevraagd. Volgens de politiewoordvoerder zullen de documenten nu wel worden vrijgegeven, maar „is het aan de juristen welke stukken naar buiten komen.” (ANP)