Belgische parlementariër aangevallen met een mes

Raoul Hedebouw, kopstuk van PVDA/PTB in Wallonië, raakte gewond aan zijn been. De dader is overmeesterd.

Foto Nicolas Lambert/ AFP

De Belgische parlementariër Raoul Hedebouw is op maandagochtend in Luik aangevallen door een man met een mes. Hij raakte daarbij lichtgewond aan zijn been, zo meldt de Belgische krant De Standaard.

Hedebouw, kopstuk van de linkse partij PVDA/PTB in Wallonië, stond op het punt om de 1-mei toespraak van zijn partij te houden op Place Saint-Paul.

Dader loopt achter Hedebouw en steekt hem in zijn been

Op beelden die zijn gemaakt door een omstander is te zien dat een man van middelbare leeftijd achter Hedebouw loopt en hem ineens in zijn been steekt. De politicus heeft niet gelijk door wat er aan de hand is, maar loopt dan verschrikt weg. Het publiek krijgt niet echt mee wat er gebeurd. Voor hen staan fotografen en een aantal cameramensen.

Volgens de Belgische krant Le Soir riep de dader “dat hij de idioten van PTB wilde aanvallen”. Na de aanval werd hij overmeesterd door de politie en raakte daarbij gewond. De man had ook pepperspray bij zich.

De aangeslagen Hedebouw besloot toch zijn toespraak te houden. Hij stelde de toehouders gerust met de woorden. “Er is meer nodig om ons het zwijgen op te leggen”. Via Twitter wenst de voorzitter van de landelijke PVDA hem sterkte. Hedebouw is ook woordvoerder van de PVDA.

Twitter avatar peter_mertens Peter Mertens Courage / moed beste @RaoulHedebouw, strijdbare groeten vanuit #Antwerpen en het hele land. #1mei #OnLâcheRien