Formule 1

Bottas in Sotsji naar eerste zege, Max netjes vijfde

Valtteri Bottas heeft de Russische Grand Prix aangegrepen om zijn eerste overwinning in de Formule 1 te boeken. In een race die pas in de slotfase spannend werd, bleef hij Sebastian Vettel nipt voor. Max Verstappen werd na een anoniem optreden vijfde.

De race begon problematisch voor de Nederlander, die kort voor de start nog een waterpomp op zijn Red Bull vervangen zag worden. Na de start pakte hij direct twee plaatsen winst, maar daar bleef het dan ook bij voor het restant van de race:

“De start was heel goed, ik koos het goede spoor en dat ging prima”, zei verstappen na afloop voor de camera van Ziggo Sport. Maar van daaruit werd het een saaie race voor mij. tegen het einde klonk de motor nog steeds niet helemaal goed, dus die hebben we nog wat afgeknepen. Maar we hebben het einde gehaald; hoger dan 5e finishen als Ferrari of Mercedes geen problemen hebben? Dan ben je echt aan het dromen.”

Ferrari versus Mercedes

Het Sochi Autodrom aan de kust van de Zwarte Zee bleek in de drie voorgaande jaren dat het gastheer was van de Russische Grand Prix een waar Mercedes-territorium. Geen enkele ronde werd er geracet zonder dat de Duitse renstal aan de leiding reed. Toen Ferrari zaterdag met Seb Vettel en Kimi Raikkonen de eerste startrij opeiste, wat sinds de zomer van 2008 überhaupt niet meer was voorgekomen, leken de Italianen voor het eerst dit jaar op alle fronten de betere ten opzichte van de regerend wereldkampioen Mercedes.

Na de snelste te zijn geweest in de wintertests, had de Ferrari ook in de eerste drie Grands Prix tijdens de race telkens de beter te besturen bolide geleken. In kwalificatiemodus maakte Mercedes echter nog steeds de beste indruk, tot dit weekend. Was de onwaarschijnlijk geachte coup van de Scuderia - vorig seizoen werd geen enkele race gewonnen - op de Duitse hegemonie dan daadwerkelijk voltooid?

Goede start Bottas cruciaal

Het antwoord kwam direct na de start van de dit jaar nieuw gekomen Mercedes-coureur Valtteri Bottas. De vervanger van de afgezwaaide wereldkampioen Nico Rosberg pakte brutaal de leiding van polesitter Sebastian Vettel, die geen andere keuze had dan achter de Fin aan te sluiten. Lewis Hamilton, de naaste belager van Vettel in de strijd om het wereldkampioenschap, kon geen plaatsen goedmaken en bleef vierde achter Ferrari-teamgenoot Kimi Raikkonen; een prettige buffer voor Vettel.

En zo was de vierde Grand Prix van het seizoen onderweg, maar Sotsji bleek - niet voor het eerst - een circuit dat weinig gelegenheid biedt tot close racing of strategische vondsten om zo de uitslag te beïnvloeden. Het werd dus een optocht achter de voor Mercedes leidende Bottas, dan beide Ferrari’s en daarachter Hamilton die het hele weekend niet de snelheid wist te vinden een titelkandidaat waardig. Geen van hen kon dichtbij genoeg raken om de ander aanvallen.

Lees ook: Formule 1-gids: verklarend voor de leek, verfrissend voor de liefhebber

Er gebeurde weinig op de baan in het zuiden van Rusland. Ferrari probeerde bij de enige reeks pitstops die de race rijk was een vertwijfelde poging het gat naar Bottas te dichten: Vettel werd zeven ronden later binnengeroepen dan Bottas nieuwe banden had gehaald. Zodoende hoefde de Duitser in de tweede helft van de race de houdbaarheid van zijn rubber over minder ronden uit te smeren dan de leider in de race.

Spannend door late pitstop

De aanpak van Ferrari werkte. Vettel wist dichterbij te komen aan Bottas dan hij in de eerste helft van de race was geweest. Maar een echte aanval plaatsen, dat lukte maar niet. Daarvoor bleek de Mercedes toch te snel, net waar de Ferrari een dag eerder de titel van sterkste van het veld leek te hebben opgeëist.

Ook in de laatste van 53 raceronden, toen het Ferrari-rood in de spiegels van Bottas steeds dreigender van formaat werd, bleef de Fin koeltjes. Eerste F1-zege of niet; Bottas liet zich niet in een foutje dwingen door Vettel, toch een viervoudig wereldkampioen. Dit is significant voor Bottas omdat het na 82 Grands Prix voor het eerst lukte Formule 1-winnaar te worden, maar ook omdat hij deze winter slechts een eenjarig contract kreeg en hij zijn teambazen volgens de wetten van de sport vóór de zomerstop moet hebben overtuigd.

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 Bottas heeft eindelijk zijn eerste GP-zege te pakken: ‘Yeeeeaaaaah’ #Bottas #Mercedes #RussianGP #F1 #ZiggoSport https://t.co/zNesC4QAQO

Verstappen anoniem

En zo is de tussenstand na vier races in het seizoen 2-2 tussen Mercedes en Ferrari. Sebastian Vettel heeft de leiding in het WK wel steviger in handen en vergroot het gat naar Hamilton van 7 naar 13 punten.

Max Verstappen reed ondertussen in alle anonimiteit rond. Zoals verwacht was zijn Red Bull te min voor het grote werk, en tegelijkertijd te sterk voor de middenmoot achter hem. Het gat naar Hamilton voor hem bedroeg een halve minuut terwijl Sergio Perez in de Force India op een vergelijkbaar gat werd gereden door de Nederlander. Over twee weken de GP van Spanje, waar hij vorig jaar zo verrassend zijn eerste en voorlopig enige Formule 1-race won.

Lees hieronder ons slowblog met tweets en video’s over de GP van Bahrein terug.

Stand in het WK na 4 van de 20 races

1. Sebastian Vettel 86 punten (+18)
2. Lewis Hamilton 73 (+12)
3. Valtteri Bottas 63 (+25)
4. Kimi Raikkonen 49 (+15)
5. MAX VERSTAPPEN 35 (+10)
6. Daniel Ricciardo 22 (+0)

Uitslag Grand Prix van Rusland

1. Valtteri Bottas (Mercedes)53 ronden
2. Sebastian Vettel (Ferrari) + 0,6 sec
3. Kimi Raikkonen (Ferrari) +11,0
4. Lewis Hamilton (Mercedes) +36,3
5. MAX VERSTAPPEN (Red Bull) + 1:00,4
6. Sergio Perez (Force India) +1:26,8
7. Esteban Ocon (Force India) +1:35,0
8. Nico Hülkenberg (Renault) +1:36,2
9. Felipe Massa (Williams) +1 ronde
10. Carlos Sainz (Toro Rosso) +1 ronde

Na 82 keer is het raak

Valtteri Bottas reed 78 Grands Prix voor Williams voor hij deze winter de door Nico Rosberg verlaten zetel bij Mercedes mocht opvullen. Vier races had hij nodig om zijn eerste F1 overwinning te boeken.

BOTTAS WINT DE GP VAN RUSLAND

Hij doet het! Valtteri BOttas wint zijn eerste race in de Formule 1. De druk van Vettel werd heel groot, maar Bottas bewijst zichzelf een uitstekende dienst door Mercedes de winst te schenken terwijl zijn teammaat kansloos rondreed op de vierde plaats.

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 Bottas heeft eindelijk zijn eerste GP-zege te pakken: 'Yeeeeaaaaah' #Bottas #Mercedes #RussianGP #F1 #ZiggoSport https://t.co/zNesC4QAQO

Sebastian Vettel tweede, Kimi Raikkonen derde. Max netjes P5.

Laatste ronde!

En Bottas blijft koel! Vettel kon binnen een seconde komen, maar Bottas pakt achterligger Massa en creëert zo een buffer tussen hem en Vettel.

Vettel nu op 1 seconde

51/53 De Duitser gaat er helemaal voor, maar Bottas blijft voorlopig ijzig koel. Vettel zal hem in een foutje proberen te dwingen en noteert nu snellere rondetijden.

Laatste 5 ronden

48/53 Bottas nog steeds ruim een seconde voor Vettel. Gaat hij zijn eerste race in de Formule 1 winnen? Vettel nu wel angstig dichtbij aan de Fin.

Laatste 10 ronden

44/53 Bottas wil niet te veel gepraat meer over de boordradio. Vettel zit 1,4 sec achter hem. Raikkonen veilig op P3, dan Hamilton en Verstappen op P5.

Foutje Bottas

40/53 De Fin maakt een behoorlijke remfout en blokkeert zijn voorwiel. Daar zit een flinke blaar op en Vettel profiteert direct: het gat is nu nog maar 1,8 sec.

Nog 15 ronden

38/53 De stand terwijl we langzaamaan de slotfase tegemoet gaan en vettel het gat met Bottas aan het dichten is. Dit kan nog spannend gaan worden voor de winst:

1. Bottas
2. Vettel +2,8 sec
3. Raikkonen +9,9
4. Hamilton +23,4
5. VERSTAPPEN +48,8
6. Hülkenberg +57,3

En daar is dan toch Vettel

34/53 De leider in de race komt binnen en hoeft nu op zijn nieuwe banden minder ronden (7) te rijden dan zijn concurrenten die veel eerder binnenkwamen. Probleem voor Vettel is dat hij terugkeert op de baan in het verkeer dat achterblijvers vormen en dat Bottas nu bijna 5 sec voor hem ligt waar het gat vóór de pitstops teruggebracht was naar 3.

Nieuwe banden voor Hamilton

31/53 Nu ook Hamilton naar binnen en zijn voorremmen vatten heel even vlam bij het verwisselen van de banden. De drievoudig wereldkampioen heeft te kampen met oververhitting en ziet het gat naar Raikkonen ook nog eens enorm groot geworden: 12 sec, waar het eerder 3 was. Mercedes zegt dat achterliggers hem veel gekost hebben. Ferrari zegt inmiddels tegen Vettel dat zijn rondetijden nog steeds goed zijn en ze hem nog niet naar binnen halen voor nieuwe banden.

Raikkonen binnen vóór Vettel, ook Max in d epit

30/53 Opmerkelijk; meestal haalt een team de coureur die het beste ligt als eerste naar binnen, maar Vettel mag blijven rijden en Ferrari haalt Kimi als eerste naar binnen. Hij komt vlak voor Stoffel Vandoorne binnen, maar de Belg ligt al op een ronde achterstand op P14. Verstappen komt ook naar binnen en blijft keurig 5e.

Bottas in de pit

29/53 Daar is de leider in de race. Bottas als eerste van de top 4 naar binnen voor nieuwe banden. Hij komt op de baan 12 sec vóór Verstappen.

Bottas won nog nooit een Grand Prix

26/53 Valtteri Bottas bevindt zich inmiddels in het verkeer; hij treft wat achterblijvers waardoor Sebastian Vettel wat inloopt: 3,1 sec is het gat. De Fin won nog nooit een Grand Prix, maar lijkt voorlopig op weg naar zijn eerste zege in de Formule 1. Nog wel een lange weg te gaan natuurlijk.

Daar zijn de pitstops

23/53 De eerste coureurs melden zich voor hun pitstop; waarschijnlijk maken ze er slechts één vanmiddag. Een bandenwissel met in- en uitrijden van de pitstraat kost ze zo'n 30 seconden. De top 10 is nog niet gestopt, het is wachten op de leidende wagens.

Max in niemandsland

20/53 Verstappen heeft niemand voor zich en evenmin iemand om via de zijspiegels in de gaten te houden.

Twitter avatar redbullracing Red Bull Racing 20 laps in and @Max33Verstappen has P5 all to himself. 16s behind HAM in P4 and 7s to MAS behind... #RussianGP https://t.co/aI7rfVQxhM

Het gaat hard

Twitter avatar F1 Formula 1 SPEED TRAP: 💨 @PWehrlein fastest, but only just... #RussianGP 🇷🇺 #F1 https://t.co/EE55wsTdDk

Niemand kan aanvallen

13/53 Kwart van de race verreden en Bottas is buiten bereik van Vettel (+3,8 sec) en de Duitser is op zijn beurt niet onder dreiging van Raikkonen (+3,7). Hamilton klinkt gefrustreerd over de boordradio want komt niet dichterbij aan de Fin (+2,2). Verstappen ligt 8 tellen achter Hamilton en 5 sec voor Massa.

Twee plaatsen winst voor Vandoorne

11/53 Stoffel Vandoorne is tijdens de safety car in de pit gedoken voor nieuwe banden en is inmiddels twee plaatsen gestegen. Beide Saubers - Pascal Wehrlein en Marcus Ericsson - liggen achter hem en het gat naar de Williams van Lance Stroll is 'maar' 2,3 sec. Door het uitvallen van Alonso, Grosjean, Palmer en Ricciardo ligt Stoffel nu op P14; blijven rijden en wie weet zit er een WK-puntje in (top 10 finish).

VIDEO: de start van Max on board

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 Max Verstappen heeft een super start in Sotsji! #RussianGP #Verstappen #F1 #ZiggoSport https://t.co/6ldGM6fLKi

Bottas gaat ervandoor

8/53 Valtteri Bottas beleeft een prima openingsfase en heeft een gat geslagen van 2 seconden nar Sebastian Vettel, die op zijn beurt Ferrari-teammaat Kimi Raikkonen op 2,5 tel heeft. Lewis Hamilton meldt op de boordradio dat hij af en toe vermogen verliest; dat klinkt niet goed in een F1-race. Hij ligt toch maar 1,5 sec achter Raikkonen. Verstappen kan in zijn Red Bull het tempo van de Ferrari's en Mercedesen niet volgen, dat was te verwachten. Max ligt op ruim 4 seconden van Hamilton en heeft 2,2 op Felipe Massa (Williams) achter hem.

Problemen met de Red Bull

5/53 Daniel Ricciardo meldt dat zijn achterrem "on fire" staat. Zo te zien gaat het om de rechterachterband en de teammaat van Verstappen rolt terug richting pits. Vorige race in Bahrein had Verstappen een soortgelijk probleem.

VIDEO: crash Grosjean en Palmer

En we zijn weer onderweg!

Ronde 4/52 Safety car naar binnen en Bottas trekt direct een gaatje naar Vettel. Raikkonen en Hamilton volgen, en dan Max.

VIDEO: de start

Verstappen pakt twee plaatsen

Max rijdt als vijfde achter de safety car. Hij werd in de eerste bocht van de baan gedwongen maar pakt toch de plekken van Ricciardo en Massa.

Safety car!

Safety car op de baan! Romain Grosjean (Haas) en Jolyon Palmer (Renault) knallen op elkaar en race geneutraliseerd. maar wat een start! Valtteri Bottas pakt de leiding van Vettel af terwijl Lewis Hamilton Kimi Raikkonen even had ingehaald maar toch als vierde onderweg is nu.

Twitter avatar HaasF1Team Haas F1 Team Noooo!!! @RGrosjean saying over the radio that the @RenaultSportF1 turned into him. Both Romain and @JolyonPalmer out on Lap 1. #RussianGP

Alonso valt al uit, nieuwe opwarmronde

Ongelofelijk toch, die McLaren-Honda. Fernando Alonso zet z'n wagen stil; het ding haalt de pitstraat niet eens meer. Wat een drama voor de tweevoudig wereldkampioen en dit belooft weinig goeds voor Stoffel Vandoorne in de andere McLaren. Het veld is onderweg voor nog een opwarmronde omdat de wagen van Alonso moet worden weggehaald bij de pit entry.

Twitter avatar GvanderGarde Giedo van der Garde Feel so bad for @alo_oficial . Living legend that should compete at the top every race... 🏁

Daar is de opwarmronde

Het is 14.00 uur en de opwarmronde gaat beginnen. Vettel op pole, dan Ferrari-teammaat Kimi Raikkonen. De Mercedesen van Valtteri Bottas en Lewis Hamilton volgen, daarachter Daniel Ricciardo in de Red Bull en Felipe Massa's Williams. Max Verstappen dan op P7.

Lange aanloop nar de eerste bocht

De layout van het circuit in Sotsji maakt de start van de race aldaar erg belangrijk. De aanloop naar de eerste echt bocht is zó lang dat als eerste starten, zoals Vettel vandaag doet, niet per se de meest ideale positie is omdat er veel tijd is voor de auto's achter hem in vanuit zijn slipstream direct een aanval te plaatsen in de eerste bocht naar rechts.

Vandoorne achteraan

Het seizoen van Stoffel Vandoorne bij McLaren-Honda blijft problematisch verlopen. De Belg kreeg gisteren opnieuw te maken met falend materiaal en speelde zodoende geen rol in de kwalificatiesessie: hij start als 22e en daarmee laatste.

Twitter avatar McLarenF1 McLaren Air temperature, 24 degrees. Race anticipation, even hotter. Less than 10 mins until lights out. #RussianGP https://t.co/sl5h5yWDLX

Hoe en wat?

Nog niet helemaal up and running met de wereld van de F1 en de races? Geen probleem:

Lees ook: Formule 1-gids: verklarend voor de leek, verfrissend voor de liefhebber

Verstappen: afwachten voor de race

Max zegt zojuist tegen de Britse zender Sky dat het probleem met zijn wagen inderdaad is opgelost. "Voor nu", stelt hij, "maar het is afwachten of het zo blijft tijdens de race."

Twitter avatar redbullracing Red Bull Racing Max on the grid and ready to go after some late but great work from the Team! 👊⚒ Let's do this! #RussianGP #F1 https://t.co/EfJaG13Gzx

Stand in het WK na 3 van de 20 races

Vettel begint dus vanaf pole vandaag. Zijn naaste belager Lewis Hamilton beleefde een slechte kwalificatie en begint in Sotsji als vierde, opnieuw achter zijn teammaat Valtteri Bottas. Hamilton was snel in de eerste twee sectoren, maar in de laatste sector van het circuit verloor hij telkens een halve seconde.

1. Sebastian Vettel 68 punten (+25)
2. Lewis Hamilton 61
3. Valtteri Bottas 38
4. Kimi Raikkonen 34
5. MAX VERSTAPPEN 25
6. Daniel Ricciardo 22

Voorbeschouwing op de GP

Zoals elke keer maakte NRC ook nu weer een voorbeschouwing met Jan Lammers op de Grand Prix. Wint een underdog de Grand Prix van Sotsji?

Problemen voor Verstappen

Slecht nieuws voor Max in aanloop naar de start zometeen om 14.00 uur. Red Bull moest de waterpomp in zijn wagen vervangen. Gelukkig is dat gelukt en kan hij gewoon vanaf de grid starten - Verstappen kwalificeerde zich als 7e - en hoeft hij niet vanuit de pitstraat te beginnen.

Welkom

Goedemiddag en welkom bij ons liveblog over de vierde Grand Prix van 2017. In Rusland wordt gereden op het gelegenheidscircuit in Sotsji, waar de bolides door het olympisch park zullen rijden. De race gaat vandaag over 53 ronden en WK-leider Sebastian Vettel start vanaf pole position.