Joshua wint wereldtitel boksen in gevecht tegen Klitsjko

De wedstrijd tussen de twee zwaargewichten werd op Wembley live door 90.000 toeschouwers bekeken.

Anthony Joshua na zijn overwinning op Vladimir Klitsjko. Foto: Andrew Couldridge / Reuters

De Engelse bokser Anthony Joshua heeft de wereldtitel boksen bij de zwaargewichten gewonnen. In een volgepakt Wembley won hij van de 41-jarige Oekraïner Vladimir Klitsjko, die in de elfde ronde twee keer werd gevloerd, zo meldt Reuters.

Klitsjko leek aanvankelijk een goede kans te maken, maar raakte gedurende het gevecht de kluts kwijt. In de vijfde ronde sloeg de veel jongere Joshua (27) hem tegen het canvas, maar Klitsjko stond op. Een ronde later was het Joshua die neerging - dit was het moment waarop Klitsjko het had kunnen afmaken. In plaats daarvan bleef hij een paar rondes lang om zijn tegenstander heen dansen, waardoor die op adem kon komen.

In de elfde ronde sloeg Joshua weer toe en werkte hij Klitsjko twee keer tegen de grond. Hierop beëindigde de scheidsrechter de partij met een technisch knockout. Terwijl Klitsjko nog op de mat lag riep Joshua om een andere tegenstander, zijn landgenoot Tyson Fury. Het was Fury die eind 2015 door Joshua werd verslagen, waardoor hij zijn wereldtitel bij de zwaargewichten verloor.

Lees ook: Vuistgevecht voor 90.000 fans

Er werd uitgekeken naar het spektakel op Wembley, dat met 90.000 bezoekers was uitverkocht. Sinds de Tweede Wereldoorlog waren er in Groot-Brittannië niet zoveel toeschouwers aanwezig bij een bokswedstrijd. Naar verluidt verdienen de boksers elk 20 miljoen euro met de partij. Volgens het contract dat de twee boksers hebben getekend, komt er een rematch. Klitsjko wilde daar zaterdag nog niet op vooruitlopen, en zei “een paar dagen of weken” nodig te hebben om na te denken.

Joshua, die in 2012 Olympisch kampioen werd bij de superzwaargewichten, prolongeert door zijn overwinning op Klitsjko zaterdag zijn wereldtitel (IBF) en wint daarnaast de nog vacante WBA- en IBO-titels.

    • Sjoerd Klumpenaar