Beroemde Zwitserse bergbeklimmer overleden

‘Zwitserse Machine’ Ueli Steck was zich aan het voorbereiden op het beklimmen van de Mount Everest. Mogelijk is hij uitgegleden.

AFP

De Zwitserse bergbeklimmer Ueli Steck is op 40-jarige leeftijd om het leven gekomen in het Himalaya-gebergte. Steck had de bijnaam ‘Zwitserse Machine’ vanwege het tempo waarmee hij bergen bedwong. Hij was ook beroemd om de moeilijke klimroutes die hij koos.

De atleet is volgens lokale autoriteiten dodelijk ten val gekomen bij de beklimming van de berg Nuptse. Hij zou meer dan een kilometer zijn gevallen, zijn lichaam is inmiddels met een helikopter opgehaald. Steck was in het gebied om te acclimatiseren voordat hij de Mount Everest zou beklimmen, de hoogste berg van de wereld die twee kilometer verderop ligt. Hij wilde de rustigere zogeheten West Ridge-route nemen en vanuit daar doorsteken naar Lhotse, met acht en halve kilometer de op drie na hoogste berg ter wereld.

Ueli Steck werd in 2015 door NRC geïnterviewd: ‘Doodsangst verlies je nooit’

Steck was er in 2012 en in 2015 in geslaagd om de top van de Mount Everest te bereiken zonder extra zuurstof mee te brengen. In 62 dagen beklom hij in totaal 84 bergen in de Alpen, allemaal hoger dan vier kilometer. Afdalen deed hij rennend of parapentend, om bij de volgende berg te komen nam hij de racefiets.

Hij is volgens lokale autoriteiten de eerste klimmer die in het Himalaya-gebergte is overleden tijdens dit klimseizoen, dat van maart tot en met mei loopt. In het Nepalese gebied doen honderden buitenlandse klimmers een poging de bijna negenduizend meter hoge top van de Everest te bereiken.

Instagramfoto’s van Ueli Steck:

Great playground to train in the altitude! So nice to be back in the khumbu valley.

Een bericht gedeeld door Ueli Steck (@steckueli) op

    • Liza van Lonkhuyzen