Zorgen bij meldpunt en CIDI

Lijsten Joden op website Altrechts.com

Bij het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND) zijn de voorbije dagen diverse meldingen over de website Altrechts.com binnengekomen. Deze website publiceert lijsten met namen van vermeende ‘volksvijandige Nederlanders’ en van Nederlandse Joden. Op de lijsten komen behalve Joodse Nederlanders onder meer Nederlanders met een migratieachtergrond voor en mensen die zich inzetten voor een succesvolle multiculturele samenleving. Nederlandse Joden worden op de site een „uitheems organisme” genoemd.

MiND is van mening dat het om strafbare uitingen gaat. Volgens het meldpunt loopt er al een strafrechtelijk onderzoek naar Altrechts.com. Het Openbaar Ministerie wil dat niet bevestigen.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) eist dat de „verontrustende” site zo snel mogelijk offline gaat. „Dit doet denken aan de lijsten die de nationaal-socialisten opstelden van Joden en half-Joden (ook deze pagina spreekt over deels-Joden) teneinde ze te kunnen afzonderen binnen en verwijderen uit de samenleving”, aldus het CIDI op de eigen website.

Altrechts.com is een voortzetting van Frissekijk.info waarop eerder soortgelijke lijsten te vinden waren. De naamsverandering lijkt ingegeven door het succes van de Amerikaanse altrightbeweging. Die schaarde zich tijdens de Amerikaanse verkiezingen achter huidig president Donald Trump. Altright staat voor ‘alternative right’, maar is in veel gevallen een voortzetting van extreem-rechtse groeperingen onder een nieuwe naam.