‘Volksvijandige’ migranten en Joden op lijst Altrechts

Meldpund Internet Discriminatie (MiND) Het MIND kreeg meldingen over site Alrechts.com met discriminerende uitingen over migranten en Joden. OM zou al onderzoek doen.

Bij het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND) zijn de voorbije dagen divers meldingen over de website Altrechts.com binnengekomen. Deze website publiceert lijsten met namen van „volksvijandige Nederlanders” en van Nederlandse Joden. Op de lijsten komen behalve Joodse Nederlanders onder meer Nederlanders met een migratieachtergrond voor en mensen die zich inzetten voor een succesvolle multiculturele samenleving. Nederlandse Joden worden op de site een „uitheems organisme” genoemd.

MiND is van mening dat het om strafbare uitingen gaat. Volgens het meldpunt loopt er al een strafrechtelijk onderzoek naar Altrechts.com. Het OM wil dat niet bevestigen.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) eist dat de „verontrustende” site zo snel mogelijk offline gaat. „Dit doet denken aan de lijsten die de nationaal-socialisten opstelden van Joden en half-Joden (ook deze pagina spreekt over deels-Joden) teneinde ze te kunnen afzonderen binnen en verwijderen uit de samenleving. Deze verwerpelijke en gevaarlijke activiteiten dienen een halt toe te worden geroepen. We hoeven vast niet uit te leggen wat gewelddadige antisemieten kunnen aanrichten met zo’n lijst op zak”, aldus het CIDI op de eigen website. CIDI-medewerker Roel Abraham zegt melding van de site te hebben gemaakt bij de politie. Ook heeft hij een brief gestuurd naar minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) met het verzoek contact op te nemen met zijn Panamese ambtgenoot. Altrechts.com wordt via een Amerikaanse provider gehost in Panama.

Altrechts.com is een voortzetting van Frissekijk.info waarop eerder soortgelijke lijsten te vinden waren. De naamsverandering is kennelijk ingegeven door het succes van de Amerikaanse altrightbeweging. Die schaarde zich tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne vooral op internet achter huidig president Donald Trump. Altright staat voor ‘alternative right’, maar is in veel gevallen een voortzetting van extreem-rechtse groeperingen onder een nieuwe naam. De ophef over Altrechts.com ontstond de voorbije dagen na een artikel op de website Republiek Allochtonië van politicoloog Ewoud Butter.

PvdA-raadslid in Nijmegen Giselle Schellekens is een van de personen op de lijst van Altrechts.com. Van haar wordt op de site een citaat uit de Volkskrant weergegeven waarin ze pleit voor spreiding van Eritrese asielzoekers om zo hun integratie te bevorderen. „Het is bizar om te bedenken dat iemand tijd heeft gestoken in het samenstellen van deze lijst. Dat neemt niet weg dat het erg polariserend werkt en indirect oproept tot geweld tegen de genoemde personen”, zegt ze. Eerder meldde ze de lijst al wel bij de politie, maar deed ze geen aangifte. „Ik vroeg me af of ik ze daarmee niet te veel aandacht zou geven.”

Het is onduidelijk wie er schuilgaan achter Altrechts.com. In Nederland is sinds vorig jaar sprake van een altrechtsbeweging.

Bij de Nederlandse verkiezingscampagne steunde een deel van de aanhangers op sociale media Forum voor Democratie van lijsttrekker Thierry Baudet.

    • Wilmer Heck