Turkse overheid ontslaat bijna 4.000 ambtenaren

De ontslaggolf volgt op een grootschalige schorsing van Turkse politieagenten eerder deze week.

Foto Ozan Kose/AFP

De Turkse overheid heeft opnieuw duizenden ambtenaren ontslagen. Dat maakte de overheid op zaterdag bekend, meldt persbureau Reuters. Het gaat om meer dan 3.900 mensen, waarvan 1.127 werknemers van het ministerie van Justitie, bijna vijfhonderd academici en tweehonderd werknemers van het ministerie voor Geloofszaken.

Ze worden verdacht van “betrokkenheid bij terroristische organisaties”, aldus de Turkse overheid. Naast het ontslagbevel vaardigde de Turkse overheid ook een verbod uit op bepaalde matchmakingprogramma’s op televisie.

Lees ook over de populaire Turkse datingshows: Esra vindt een man voor Gülsen

Ontslaggolven

Vorige week schorste Turkije ruim negenduizend agenten. Volgens de overheid waren het Gülenisten die de politie geïnfiltreerd hadden. Ze zouden “van binnenuit een alternatieve structuur hebben opgezet” en daarbij “het staatsgezag hebben genegeerd”, gaf de minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu als toelichting.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt de geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte coup van vorig jaar. Sinds de couppoging zijn ongeveer 120.000 ambtenaren en academici ontslagen om vermeende banden met Gülen. Daarbij zijn ruim 40.000 mensen gevangengenomen omdat ze mogelijk iets te maken zouden hebben gehad met de couppoging.

    • Len Maessen