Turkije blokkeert Wikipedia

Volgens het ministerie is de encyclopedie geblokkeerd omdat de site “Turkije gelijk stelt met verschillende terroristische groeperingen”.

Foto Boris Roessler/EPA

Turkije heeft de toegang tot de internetencyclopedie Wikipedia geblokkeerd, zo bevestigde het ministerie van Transport en Communicatie zaterdag aan staatspersbureau Anadol Eerder maakte Turkey Blocks, een organisatie die online blokkades in het land monitort, al melding van de blokkade. Alle edities van de encyclopedie zouden sinds 08:00 uur lokale tijd niet meer te bezoeken zijn. Internetgebruikers die Wikipedia vanuit Turkije proberen te bezoeken krijgen de melding dat de site niet bereikt kan worden “omdat de verbinding niet tot stand kan komen”.

Dreigement

Volgens het ministerie is de encyclopedie geblokkeerd omdat de site “Turkije gelijk stelt met verschillende terroristische groeperingen”. Wikipedia zou volgens het ministerie bijdragen aan een lastercampagne tegen Turkije in de internationale arena. Wikipedia zou volgens Anadolu gewaarschuwd zijn, maar geweigerd hebben de betreffende informatie te verwijderen. Pas als Wikipedia een kantoor opent in Turkije en zich volgens het ministerie opstelt “in lijn met het internationale recht” zal de site weer toegankelijk worden gemaakt.

Oppositiepolitici hebben de maatregel veroordeeld. Leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP) Eren Erdem twitterde dat Turkije zich met deze blokkade op dezelfde manier gedraagt als Noord-Korea.

Twitter avatar erenerdemnet Eren Erdem Wikipedia’ya erişimin engellenmesi, Türkiye’yi Kuzey Kore hattına sokmaktır. Umarım bu yanlıştan dönülür. Kapalı bir totaliter rejim var.

Blokkades

Het is niet de eerste keer dat in Turkije bepaalde internetsites worden geblokkeerd. Na de mislukte coup in juli van vorig jaar waren Facebook en Twitter al tijdelijk niet bereikbaar. Ook na terroristische aanslagen of grote demonstraties zijn deze sociale netwerken, alsook chatdienst Whatsapp, vaak niet te bezoeken. In oktober werden ook opslagdiensten Dropbox, Google Drive en Microsoft OneDrive geblokkeerd, nadat activisten gevoelige documenten over de regering van president Erdogan hadden gelekt. Volgens de onafhankelijke organisatie Freedom House heeft Turkije sinds mei vorig jaar tenminste 111.000 websites geblokkeerd

De Turkse overheid ontkende in het verleden internetsites te blokkeren. Volgens de autoriteiten worden de storingen in het internetverkeer veroorzaakt door gebruikerspieken na grote gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld een aanslag. Experts zeggen echter dat de ‘storingen’ niet toevallig voorkomen en intentioneel zijn.