Taxibedrijf

Onderzoek naar Ten Cate als aandeelhouder Tinker

Foto AFP/NEZAR BALOUT

Er loopt een onderzoek naar de rol van Henk ten Cate, die vorige week benaderd werd voor de functie als bondscoach van het Nederlands elftal, als aandeelhouder bij het taxibedrijf Tinker Travel. Dat bevestigt advocaat Oscar Hammerstein na berichtgeving van de NOS. Volgens aandeelhouders zou Ten Cate het bedrijf richting een faillissement sturen om het te kunnen doorverkopen.

Hammerstein vertegenwoordigt een deel van de certificaathouders van Tinker Travel. Volgens de NOS is Ten Cate sinds enkele maanden voor 15 procent, één miljoen euro, aandeelhouder van het bedrijf. Het onderzoek naar de aansprakelijkheid van Ten Cate is pas een dag oud. Van een juridische procedure is nog geen sprake, aldus de advocaat.

Bas van den Heuvel, woordvoerder van de certificaathouders, heeft samen met een externe crisismanager een ‘quickscan’ uitgevoerd. Volgens hen is Ten Cate „op de stoel van de directie” gaan zitten. „Hij zette directieleden buitenspel bij beslissingen en bemoeide zich tot in detail met betalingen. Dat mag niet in het ondernemersrecht. Het zou klungelachtig gedrag kunnen zijn geweest van adviseurs van Ten Cate, of kwade opzet.”

Tegen de NOS noemt Ten Cate het onderzoek een „schandelijke actie”. „Een week nadat ik aandeelhouder was geworden, bleek dat het bedrijf in slecht weer zit als gevolg van mismanagement. Ik ben er onder valse voorwendselen binnengehaald.” Volgens de aandeelhouders zou Ten Cate bewust op een faillissement aansturen om het concept van Tinker Travel te kunnen doorverkopen. Ten Cate ontkent dat.

Op dit moment werkt Ten Cate als trainer van Al-Jazira uit Abu Dhabi. Hij was benaderd om bondscoach te worden, maar bedankte woensdag voor die functie omdat niet de hele KNVB achter zijn aanstelling zou staan. De voetbalbond laat weten niet bekend te zijn met de problemen rond Tinker Travel. (NRC)