Rembrandtplein

Gedragsverandering fietsparkeren kost tijd

Het parkeerverbod voor fietsers en scooters op het Rembrandtplein, een deel van het Thorbeckeplein en zijstraten heeft de overlast van geparkeerde fietsen verplaatst naar omliggende straten, zoals de Reguliersdwarsstraat en de Amstel. „Vooral in het weekend is het echt een fietsenjungle”, zegt Esmee Kooijman van BIZ-ondernemersvereniging Reguliersdwarsstraat. „Er stonden hier al veel fietsen, maar sinds het verbod kun je in het weekend niet meer op de stoep lopen.”

De maatregel is op 1 april van start gegaan. Na twee weken waarschuwingen uitdelen, wordt er sinds 14 april ook gehandhaafd: geparkeerde fietsen worden weggehaald en scooters beboet. Het parkeerverbod is onderdeel van de pilot ‘Gastvrij en Veilig Rembrandtplein’, bedoeld om overlast en uitgaansgeweld te verminderen. Alleen bewoners mogen hun fiets in de daarvoor bestemde vakken zetten. Bezoekers moeten uitwijken naar de extra voorzieningen op de Herengracht, Amstel en Vijzelstraat.

Daar is ook genoeg plek, zegt een woordvoerder van de gemeente. „Alleen moeten mensen verder lopen. Gedragsverandering kost tijd.” Het is voor mensen volgens haar al vrij duidelijk dat parkeren op het plein verboden is. „Hopelijk snappen ze ook gauw waar het wel mag.”

    • Daan Borrel