‘Regelarme uitkering’ Utrecht uitgesteld

Bijstand

De gemeente Utrecht stelt een proef met mensen in de bijstand uit. Het ministerie van Sociale Zaken is het niet eens met de invulling ervan.

Een proef van de gemeente Utrecht met de zogeheten ‘regelarme uitkering’ is uitgesteld. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bezwaar tegen de manier waarop de gemeente de proef heeft ingericht. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. Oorspronkelijk zou de proef op 1 mei ingaan.

Met het project Weten wat werkt wil de gemeente Utrecht op wetenschappelijke manier onderzoeken of werklozen zonder reïntegratieverplichtingen sneller een baan vinden. Daarvoor wilde de gemeente deelnemers via loting indelen in verschillende groepen met verschillende voorwaarden. Alle deelnemers – behalve de mensen in de controlegroep – zijn vrijgesteld van de sollicitatieplicht. Het onderzoek is in samenwerking met de Universiteit Utrecht.

Maar het ministerie van Sociale Zaken is het niet eens met de opzet van de gemeente Utrecht, omdat die in strijd zou zijn met de Participatiewet. Sociale Zaken wil nu dat de groepen niet willekeurig worden ingedeeld, maar op basis van „individueel maatwerk”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente Utrecht blijft nu verder in overleg met het ministerie van Sociale Zaken om samen tot overeenstemming te komen over de voorwaarden van het project. Wanneer het onderzoek wel kan starten is nog niet duidelijk.

Utrecht is de eerste gemeente in Nederland die wil experimenteren met ‘regelarme bijstand’. De totale kosten van het experiment, dat twee jaar duurt, worden geraamd op 1,2 miljoen euro. De proef van de gemeente en de Universiteit Utrecht gaat niet alleen over het vinden van werk. Doel is ook om te onderzoeken of werklozen zonder reïntegratieverplichtingen gezonder leven, gelukkiger zijn en minder schulden hebben. Ook willen de onderzoekers weten of de relatie tussen bijstandsgerechtigde en de gemeente verandert.

    • Geertje Tuenter