Onderzoek naar Ten Cate als aandeelhouder taxibedrijf

Voetbal

Volgens aandeelhouders van Tinker Travel zou Henk ten Cate – eerder deze week kandidaat-bondscoach – op een faillissement aansturen.

Foto AFP/NEZAR BALOUT

Er loopt een onderzoek naar de rol van Henk ten Cate, die vorige week benaderd werd voor de functie als bondscoach van het Nederlands elftal, als aandeelhouder bij het taxibedrijf Tinker Travel. Dat bevestigt advocaat Oscar Hammerstein na berichtgeving van de NOS. Volgens aandeelhouders zou Ten Cate het bedrijf richting een faillissement sturen om het te kunnen doorverkopen.

Hammerstein vertegenwoordigt een deel van de certificaathouders. Volgens de NOS is Ten Cate sinds enkele maanden voor 15 procent, één miljoen euro, aandeelhouder van het bedrijf. Het onderzoek naar de aansprakelijkheid van Ten Cate is pas een dag oud. Van een juridische procedure is nog geen sprake, aldus de advocaat.

Bas van den Heuvel, woordvoerder van de certificaathouders, heeft samen met een externe crisismanager een ‘quickscan’ uitgevoerd. Volgens hen is Ten Cate „op de stoel van de directie” gaan zitten. „Hij zette directieleden buitenspel bij beslissingen en bemoeide zich tot in detail met betalingen. Dat mag niet in het ondernemersrecht. Het zou klungelachtig gedrag kunnen zijn geweest van adviseurs van Ten Cate, of kwade opzet.”

Tegen de NOS noemt Ten Cate het onderzoek een „schandelijke actie”. Dat Tinker Travel door zijn toedoen in zwaar weer zit, vindt hij onzin. „Een week nadat ik aandeelhouder was geworden, bleek dat het bedrijf in slecht weer zit. Dat is het gevolg van mismanagement. Ik ben er onder valse voorwendselen binnengehaald.”

Volgens de aandeelhouders zou Ten Cate bewust op een faillissement aansturen om het concept van Tinker Travel te kunnen doorverkopen aan een luchtvaartbedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten. Ten Cate ontkent dat. Op dit moment werkt Ten Cate als trainer van de Al-Jazira uit Abu Dhabi. Hij was benaderd om bondscoach te worden van het Nederlands elftal, maar bedankte woensdag voor die functie omdat niet de hele KNVB achter zijn aanstelling zou staan. Op de vraag of de problemen bij Tinker Travel een rol hebben gespeeld bij zijn afwijzing, zegt hij tegen de NOS: „Ik zeg geen ja en geen nee.”

De voetbalbond laat weten niet bekend te zijn geweest van de problemen van Ten Cate met Tinker Travel.

    • Menno Sedee