Recensie

Onder elke grote leider staat een grote stoel

Hoe wereldleiders onbezoldigd ambassadeur worden voor stoelen van Nederlandse ontwerpers.

1960: John F. Kennedy op de Ronde Stoel van Hans J. Wegner
1960: John F. Kennedy op de Ronde Stoel van Hans J. Wegner

Quizvraag: wat hebben Barack Obama, Angela Merkel en Ivanka Trump gemeen? Het antwoord: ze zijn onbezoldigd pleitbezorger voor Dutch Design.

Bij iedere presentatie van zijn kantoormeubels vertelt fabrikant Hans Lensvelt al jaren dezelfde anekdote. Hoe tal van wereldleiders, onder wie de Amerikaanse president in 2014 bij de Nuclear Security Summit in Den Haag, vergaderden op een stoel van kunstenaar Joep van Lieshout.

Lensvelt: „Obama en andere hotemetoten op een ontwerp van een kunstenaar met een eigen vrijstaat, inclusief drugslab en werkplaats voor wapens. Hilarisch, toch?”

De foto’s van Obama in wat Lensvelt nu de Presidential Chair noemt, hebben tot diverse opdrachten geleid. Bij de EU-top in Amsterdam twee jaar geleden mocht de fabrikant opnieuw vierhonderd Van Lieshout-zetels leveren.

Een vip kan een meubelontwerp status geven. Denk aan de Ronde stoel van Hans J. Wegner (1914-2007). De Deense meubelontwerper brak internationaal door, toen de presidentskandidaat John F. Kennedy bij zijn beroemde tv-debat met Richard Nixon per se op Wegners ontwerp wilde zitten. Diens ronde houten stoel was de enige waarop Kennedy geen last van zijn rug had.

Dinsdagavond werd ontwerpster Hella Jongerius verrast door de beelden van de W20-vrouwenconferentie in haar woonplaats Berlijn. Bij een paneldiscussie debatteerde Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president, met Angela Merkel, koningin Máxima en IMF-directeur Lagarde. De vrouwen zaten op Jongerius’ East River Chair, een stoel waarop Obama drie jaar geleden in New York ook al eens werd gefotografeerd.

Het is gelukt, dacht Jongerius. „Die stoel heb ik vier jaar geleden ontworpen voor het gebouw van de Verenigde Naties in New York. De opdracht was een stoel voor informele gesprekken, waarop je rechtop zit en die het oog pleziert.”

Anders dan Lensvelt zal Jongerius de foto’s van de vips niet gebruiken om haar stoel te promoten. „Dat zit niet in mijn takenpakket”, zegt ze met een lach.

    • Arjen Ribbens