Nieuwe Binnenweg

Een uurtje langer open scheelt veel overlast

De gebiedscommissie Centrum wil dat cafés op de Nieuwe Binnenweg vanaf de zomer tot diep in de nacht open mogen blijven. Dat schrijft gebiedsvoorzitter Suardus Ebbinge (D66) aan burgemeester Aboutaleb (PvdA). Die had toegezegd mee te werken aan een experiment met flexibele sluitingstijden voor cafeetjes. Nu moeten de meeste kroegen op vrijdag- en zaterdagavond om twee uur ‘s nachts dicht. Doordeweeks is dat een uur. Daardoor stromen honderden mensen tegelijk de straat op terwijl ze vaak best nog iets hadden willen drinken. Dat zorgt voor wildplassers en geluidsoverlast. „Op de vrijdag- en zaterdagavonden willen we langer open”, zegt eigenaar Joris van Dongen van café Stalles. „Maar langer dan een uurtje zal dat niet zijn”, schat hij in. „Na drieën willen de meesten naar huis. Gasten die de hele nacht doordrinken komen hier niet. Die gaan naar de Skihut op het Stadhuisplein.” Elders op de Nieuwe Binnenweg heeft Van Dongen met een compagnon nog een kroeg, de Kraftbar. Daar zit van oudsher een nachtvergunning op. „We mogen tot vijf uur ‘s nachts open blijven. Maar we sluiten meestal rond een uur of drie omdat er dan bijna geen gasten meer zijn.” Ger Koedam van café Ari denkt dat hij zijn kroeg voorlopig rond twee uur ‘s nachts blijft sluiten omdat hij daarna te weinig gasten heeft. Toch vindt hij langere openingstijden een goed idee. „Nu zijn de Meent en de Witte de Withstraat de populairste uitgaansstraten. Vroeger was de Nieuwe Binnenweg dat. Je had hier nachtclubs zoals City 2000 met een dj van 85 jaar. Als de openingstijden worden verruimd tot in de nacht, heb je kans dat zulke zaken terugkomen. Dan wordt de Binnenweg weer hot.”

    • Lucette Mascini