Minister Didier Reynders

België stemde ‘per ongeluk’ voor Saoediër in VN-Vrouwenraad

Deze week is Saoedi-Arabië gekozen als lid in de VN-Vrouwenraad met een ja-stem van België, terwijl iedereen het erover eens lijkt dat het ‘nee’ had moeten zijn. Saoedi-Arabië staat immers niet bekend staat om vrouwenrechten. De stemming is geheim, maar snel werd duidelijk wat België stemde. De ambassadeur had, doordat de VS laat stemming vroegen, maar kort om aan Brussel advies te vragen. Buitenlandse Zaken antwoordde dat België voor ‘ja’ ging. Diplomatiek te verklaren: er waren evenveel zetels als kandidaat-landen – stemming was dus niet nodig – en België lobbyt voor een plaats in de VN-Veiligheidsraad in 2019. Het was niet verplicht de minister in te lichten. Minister Didier Reynders zei „helemaal niet tevreden” te zijn. Dagblad De Standaard twijfelde vrijdag in een commentaar aan de verklaring. (NRC)

    • Anouk van Kampen