Keizer praat alleen met journalisten met wie hij geen moeite heeft

De voorzitter van de grootste politiek partij van het land die een selectief mediabeleid voert, het is niet erg gebruikelijk in een westerse democratie. De in opspraak geraakte crematoriumondernemer Henry Keizer – hij zou zijn bedrijf De Facultatieve in 2012 voor een veel te laag bedrag hebben aangekocht – wilde vrijdagochtend „volledige openheid van zaken geven”, maar alleen aan journalisten waar hij geen moeite mee heeft. Follow the Money (FTM), de nieuwswebsite die Keizer zich vorige week beschuldigde van zelfverrijking en belangenverstrengeling, was nadrukkelijk niet welkom op het statige hoofdkantoor van De Facultatieve in Scheveningen. Hoofdredacteur Eric Smit en verslaggever Kim van Keken moesten achter het gesloten hek van de voortuin blijven wachten, net als een cameraploeg van PowNews. Binnen zaten zo’n twintig journalisten van andere media, waaronder twee van NRC. Dat lijkt op de wijze waarop politieke partijen als PVV, Forum voor Democratie en Denk selectief journalisten weren.

Tijdens de persconferentie zei Keizer „even niet met de heer Smit aan tafel te willen zitten”. Hij meent dat hem voor de publicaties van FTM niet op fatsoenlijke wijze weerwoord is geboden. „We zouden afgelopen dinsdag openheid van zaken geven; die afspraak was door Smit bevestigd. En toch ging hij al op vrijdag en zaterdag publiceren. Smit zegt dat het anders zit. „We hebben al veel eerder om de onderliggende stukken van de overnamen van De Facultatieve gevraagd. Hij bleef dat maar weigeren. Dus zijn we tot publicatie overgegaan.”

Belangrijkste overweging van de hoofdredactie van NRC om wel op de uitnodiging in te gaan was dat de persbijeenkomst on the record was, waarbij alle vragen konden worden gesteld. „Verstandig, of niet: een partij als de VVD mag zelf het genodigdenlijstje samenstellen”, schrijft hoofdredacteur Peter Vandermeersch op een blog op nrc.nl, „Was het gesprek off the record geweest, dan hadden wij zeker bedankt voor de uitnodiging.”

Vooraf legden NRC-redacteuren contact met de Follow The Money-hoofdredacteur om te vragen wat hij graag van Keizer wilde weten. (NRC)

    • Philip de Witt Wijnen
    • Jeroen Wester