Hoeveel pinguïns tel je?

Illustratie Irene Goede

Kijk je nog wel eens in een prentenboek met zoekplaten? Dan moet je zoeken waar de taart is, of de gele ballon, of het jongetje in een rood-witte streepjestrui. Moeilijk! En leuk. Maar als je zelf kunt lezen, pak je niet meer zo vaak een zoekplaat.

Deze week ontdekte Dr. Zeepaard een game die op een zoekplaat lijkt. Het heet Penguin Watch. Je krijgt een foto te zien, en wat je dan moet doen lijkt simpel: zoek de pinguïns! Het bijzondere is: het is een game met echte foto’s van de zuidpool. Als je het speelt, help je onderzoekers om pinguïns te bestuderen op Antarctica.

Penguin Watch is bedacht door biologen. Ze onderzoeken wel zeven soorten pinguïns tegelijk. Tom Hart uit de Engelse stad Oxford is een van de pinguïn-biologen. „Het liefst wil ik alle pinguïns in de Zuidelijke Poolzee in de gaten houden”, vertelt Tom aan de telefoon. Maar hij heeft maar een paar collega’s. Dat lukt nooit.

Met fotocamera’s kan het wel. Op meer dan honderd plekken in het zuidpoolgebied waar vaak pinguïns komen, hebben de pinguïnbiologen fotocamera’s neergezet. Die camera’s nemen elke dag foto’s, helemaal vanzelf. Ze krijgen stroom van een grote batterij en een zonnepaneel. Na een paar jaar gaan de onderzoekers terug naar elke camera, en halen de geheugenkaart op. Dan hebben de biologen ineens duizenden foto’s van pinguïns.

Op sommige foto’s staat niks (dan is het nacht), of een grote hoop sneeuw, of een ijsschots. Maar op de meeste foto’s staan pinguïns. Stapels foto’s met pinguïns. Pinguïns op rotsen, in een nest, of in de schemering aan zee.

Al die foto’s moeten worden bekeken. Waar staan of liggen de pinguïns? Hoeveel zijn er? Hebben ze kuikens of eieren? Op Penguin Watch mag je op elke foto de pinguïns aanklikken. Ik kon bijna niet meer stoppen. Door die foto’s is het net alsof je echt in het zuidpoolgebied bent.

En pinguïns spotten is best moeilijk. Dat grijze ding in de verte, is dat nou een kleine rots of toch een pinguïn? „Je hoeft je geen zorgen te maken dat je het fout doet,” zegt Tom. „Daar hebben we rekening mee gehouden.” Heel veel kinderen op scholen in Groot-Brittannië hebben al meegedaan. „Iedereen kan het. En de meeste kinderen zijn er beter in dan volwassenen.”

Meedoen? Ga naar Penguinwatch.org
    • Hester van Santen