PAR wint verkiezingen Curaçao, Schotte derde partij

De sociaaldemocraten van MAN worden de tweede partij van Curaçao.

Gerrit Schotte van de partij MFK en zijn partner Cicely van der Dijs nadat ze hun stem hebben uitgebracht in Willemstad.
Gerrit Schotte van de partij MFK en zijn partner Cicely van der Dijs nadat ze hun stem hebben uitgebracht in Willemstad. Foto: Prince Victor / ANP

De Partido Alternativa Real (PAR) is de grote winnaar van de parlementsverkiezingen op Curaçao, zo meldt persbureau ANP. De partij van leider Eugene Rhuggenaath haalde 25 procent van de stemmen, goed voor 6 van de 21 zetels. MAN, de partij van oud-premier Koeiman en winnaar van de vorige verkiezingen, komt als tweede uit de bus met vijf zetels (20 procent van de stemmen).

De partij Movementu Futuro Kòrsou (MFK) van oud minister-president Gerrit Schotte is de grote verliezer van de verkiezingen en wordt de derde partij op Curaçao. Ook MFK haalde vijf zetels, maar kreeg iets minder stemmen de sociaaldemocraten (19 procent).

De spanning rondom de verkiezingen was aanzienlijk. Het eiland is op politiek en maatschappelijk vlak tot op het bot verdeeld, en kampt met een hoge werkloosheid en stijgende criminaliteit. De race ging tussen de Nederlands-gezinde partijen MAN en PAR, en de partij MFK die juist minder met Nederland te maken wil hebben. Eerstgenoemden hebben al uitgesloten samen te willen werken met de partij van Schotte, dus de kans dat MFK in een nieuwe coalitie komt lijkt erg klein.

Diep verdeeld

Het is de tweede keer in zeven maanden tijd dat Curaçaoënaars naar de stembus mogen en al de vierde keer sinds Curaçao in 2010 een onafhankelijk land binnen het koninkrijk werd. Het laatste kabinet onder leiding van Koeimans partij MAN viel in februari, slechts anderhalve maand nadat het was beëdigd. De coalitie had een krappe meerderheid, en toen twee parlementsleden van MAN overliepen naar MFK moest Koeiman zijn ontslag indienen. Partijgenoot Gilmar Pisas werd door Schotte als interim-premier naar voren geschoven. De gouverneur van Curaçao, Lucille George-Wout, schreef daarop nieuwe Statenverkiezingen uit.

Toen Schotte en zijn interim-regering dat wilden blokkeren, greep Nederland in en dwong nieuwe parlementsverkiezingen af. Hiervoor werd gouverneur Lucille George-Wout - in feite het staatshoofd van het eiland - speciaal bevoegd gemaakt, zodat zij de verkiezingen in goede banen kon leiden.

Reportage van correspondent Nina Jurna: Verkiezingen op politiek en maatschappelijk verscheurd Curaçao

Gerrit Schotte werd vorig jaar veroordeeld tot drie jaar cel vanwege banden met de onderwereld, witwassen en corruptie. Tot zijn hoger beroep in mei is hij echter op vrije voeten, waardoor hij zich kon mengen in de campagne - zelfs al mag hij zich officieel vijf jaar niet verkiesbaar stellen. Ook deze maatregel gaat pas in zodra die standhoudt in een hoger beroep.

De stembusgang, tussen 08.00 uur en 21.00 uur, verliep verder zonder noemenswaardige incidenten. Ruim 120.000 Curaçaoënaars konden hun stem uitbrengen. Het opkomstpercentage zou rond de 66,5 procent hebben gelegen.

Uit de eerste exitpoll bleek dat niet PAR, maar de sociaaldemocratische partij MAN de verkiezingen zou hebben gewonnen. Dit werd later bijgesteld.