EU stemt unaniem in met Brexit-strategie

Ook beloofden EU-leiders dat Noord-Ierland weer lid wordt van de EU als het besluit onderdeel te worden van Ierland.

Donald Tusk op de EU-top in Brussel.
Donald Tusk op de EU-top in Brussel. Foto Martin Meissner/AP

Alle regeringsleiders van de 27 overgebleven EU-staten hebben zaterdag unaniem ingestemd met de richtlijnen voor de onderhandelingen over de Brexit. Enkele minuten na het begin van de Brexit-top in Brussel twitterde EU-president Donald Tusk reeds dat men eensgezind is over de voortgangsplannen.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Guidelines adopted unanimously. EU27 firm and fair political mandate for the #Brexit talks is ready. #EUCO

Daarnaast bevestigden de aanwezige regeringsleiders dat Noord-Ierland automatisch lid wordt van de Europese Unie als de Britse provincie via een referendum besluit om deel te worden van Ierland, meldt persbureau Reuters. De Ierse minister-president Enda Kenny had hierover opheldering gevraagd. Hij trok daarbij de vergelijking met Oost-Duitsland, dat in 1990 automatisch lid werd van de EU na de hereniging van Duitsland.

Precies een maand geleden zette Theresa May Brexit in gang met een brief aan de EU. Twee dagen later, op 31 maart, presenteerde Tusk de Europese richtlijnen voor de Brexitonderhandelingen. Daarin werd met name benadrukte dat de unie pas met het Verenigd Koninkrijk wil praten over de toekomstige verhoudingen, nadat de uittreding uit de unie is geregeld. Dat zien de Britten liever anders: zij zouden onderhandelingen over Brexit én over de toekomstige verhoudingen graag tegelijkertijd voeren.

Lees ook: Europa gaat keihard de Brexit-onderhandeling in

Zaterdag kwamen de EU-landen echter overeen dat het regelen van de scheiding vooraf gaat aan het maken van toekomstplannen. Eerst zal dus onder andere bepaald moeten worden hoeveel de Britten de EU verschuldigd zijn, welke rechten EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen behouden en hoe wordt omgegaan met de harde EU-grens die zal ontstaan tussen Ierland en Noord-Ierland.

Eensgezind

De eensgezindheid onder de 27 landen was is niet onverwacht, maar is toch opmerkelijk, gezien het feit dat de EU de afgelopen jaren over onderwerpen als de aanpak van de financiële crisis en het migratiecrisis sterk verdeeld was.

Voorafgaand aan de EU-top benadrukte demissionair premier Mark Rutte dat het wat hem betreft van belang is dat de EU na de Brexit snel met het Verenigd Koninkrijk gaat onderhandelen over de verhoudingen na de scheiding. “We moeten eerst hele goede afspraken maken over de echtscheiding maar zodra daar vertrouwen over is, moeten er ook snel goede afspraken worden gemaakt over de toekomstige relatie. Over handel, maar ook politiek”, aldus Rutte.