Crematoriumbedrijf Keizer had geen OR, onderzoek VVD

Het crematoriumbedrijf De Facultatieve van de in opspraak geraakte VVD-voorzitter Henry Keizer, voldoet niet aan de wettelijke verplichting een ondernemingsraad in te stellen. Dat is verplicht voor bedrijven met meer dan 49 werknemers. Keizer, sinds 1998 bestuursvoorzitter en sinds 2012 grootaandeelhouder, zegt niet te weten waarom zijn bedrijf (met meer dan 700 werknemers) geen ondernemingsraad heeft. „Hebben we nooit gehad.”

De verplichting is vastgelegd in de Wet op de ondernemingsraden „in het belang van het goed functioneren van die onderneming”. Het niet voldoen hieraan is niet strafbaar. Wel kunnen werknemers of vakbonden er via de kantonrechter om verzoeken.

Vorige week meldde nieuwswebsite Follow the Money dat Keizer in 2012 met drie zakenpartners miljoenen euro’s te weinig zou hebben betaald voor zijn crematoriumbedrijf.

Vrijdagochtend liet hij in een door hem belegde bijeenkomst weten dat het niet nodig was een onderzoek door de interne integriteitscommissie van de VVD te gelasten. „Op dat punt ben ik nog niet”. Maar vrijdagavond had hij dat stadium wel bereikt. Keizer liet in een schriftelijke verklaring weten: „Ik realiseer mij dat deze publiciteit vragen en onrust heeft opgeroepen over mijn functioneren als partijvoorzitter van de VVD. Om een einde te maken aan alle twijfel heb ik de Commissie Integriteit gevraagd om op zo kort mogelijke termijn onderzoek te doen.”

Kwestie rond voorzitter pagina 12-13
    • Philip de Witt Wijnen
    • Jeroen Wester