VVD’er Keizer: niemand is benadeeld

Integriteitszaak Voorzitter van VVD ontkent dat sprake is geweest van zelfverrijking en belangenverstrengeling bij koop crematoriumbedrijf.

VVD-voorzitter Henry Keizer ontkent alle beschuldigingen dat er bij de aankoop van het crematoriumbedrijf De Facultatieve eind 2012 sprake is geweest van oneerlijke zelfverrijking en belangenverstrengeling. Hij zegt volledig integer te hebben gehandeld.

Keizer kocht de crematoriumketen met drie zakenpartners voor 12,5 miljoen euro, terwijl de boekwaarde op 31,5 miljoen euro lag. Daar zijn de laatste dagen veel vraagtekens bij gezet nadat de nieuwswebsite Follow the Money (FTM) vorige week details over deze overname had onthuld. Keizer ontkent dat de transactie niet zuiver is geweest. „Er is niemand benadeeld, er is niemand bevoordeeld en er is op integere wijze opgetreden in een complex proces”, aldus Keizer vrijdagochtend op een bijeenkomst waarbij hij tekst en uitleg voor een groep journalisten gaf. FTM was niet welkom.

Henry Keizer zegt dat de vermenging van functies onvermijdelijk was. Hij kocht met de directie zelf het crematoriumbedrijf. Hij onderhandelde ten dele met zichzelf, want hij was ook al jarenlang adviseur van de verkopende vereniging.

De huidige voorzitter van de VVD erkende dat de jaarrekeningen waarin de omstreden deal is verwerkt, niet altijd even duidelijk zijn. „Ik moet eerlijk zeggen, als je alle jaarstukken leest, dan begrijp ik dat je denkt 'poeh, poeh, poeh. Wat is hier gebeurd?’”

Keizer liet vrijdagochtend enkele documenten zien waaruit blijkt dat de waardebepaling door drie ‘onafhankelijke’ taxateurs was gedaan: BDO, Deloitte en Borrie. Daar kwamen bedragen uit tussen de 6 en 19 miljoen euro. Toen is door de partijen samen besloten dat de overnameprijs in het midden werd gekozen.

Volgens Keizer zijn alle kosten van adviseurs en taxateurs gelijkelijk verdeeld tussen koper en verkoper, maar die bedragen – die bij een overname hoog kunnen oplopen – zijn niet terug te vinden in de stukken van de betrokken partijen.

De VVD-voorzitter bestreed dat zijn collega Loek Hermans een pettenprobleem had bij de deal. Hermans was zowel voorzitter van de raad van commissarissen bij het te verkopen bedrijf als lid van de ledenraad van de vereniging die verkocht. Volgens Keizer hadden de commissarissen ook niets te zeggen over de overname, omdat slechts aandelen zouden zijn gekocht.

Keizer vindt het te vroeg om een onafhankelijk onderzoek te laten instellen naar de gang van zaken rond De Facultatieve, of een onderzoek door de interne integriteitscommissie van de VVD. ,,Op dat punt ben ik nog niet,” zei hij vrijdag. ,,Voorlopig heb ik vandaag zoveel mogelijk openheid over de transactie willen geven. Ik hoop dat het beeld nu kantelt.”

Keizer bevestigde de afgelopen dagen met de rest van de VVD-top, onder wie premier Rutte, contact te hebben gehad over de kwestie, maar wilde daar inhoudelijk niet op ingaan. Hij is niet van plan zich door alle ophef terug te trekken als voorzitter van de VVD. Over drie weken staat zijn herverkiezing op de agenda – hij is vooralsnog de enige kandidaat.