Vijfde dode na aanslag met truck in Stockholm

Op 7 april reed in het centrum van de Zweedse hoofdstad een man een biertruck winkelstraat Drottninggatan op.

Een gedenkplaats op 12 april vlak bij de plek van de aanslag.
Een gedenkplaats op 12 april vlak bij de plek van de aanslag. Foto Fredrik Sandberg/EPA

Een vrouw die gewond raakte door de aanslag met een vrachtwagen in Stockholm is overleden aan haar verwondingen. Dat heeft de Zweedse politie vrijdag gemeld. De vrouw was “rond de 60 jaar oud”, aldus de politie.

Op 7 april reed in het centrum van de Zweedse hoofdstad midden op de dag een biertruck winkelstraat Drottninggatan op, vergelijkbaar met de Kalverstraat in Amsterdam. Daarna boorde de vrachtwagen zich in een winkelpui. Vier personen overleden die dag - twee Zweden, een Brit en een Belg - en vijftien mensen raakten gewond.

Ook in Nice, Berlijn en Londen reden aanslagplegers op mensen in. Waarom de truck als terreurwapen oprukt. Lees ook de reportage uit Stockholm: ‘Dit is de dank die wij Zweden krijgen’

Een 39-jarige Oezbeek, Rakhmat Akilov, werd diezelfde dag nog aangehouden. Hij heeft bekend. Volgens de Zweedse autoriteiten had Akilov sympathieën voor Islamitische Staat, maar een motief is niet bekendgemaakt. De terreurgroep heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag niet opgeëist.

Zondag pakte de politie nog een verdachte op van de aanslag, maar liet diegene dinsdag weer vrij. Waarvan de persoon verdacht werd, is niet bekend.

Asielaanvraag geweigerd

Een asielaanvraag van Akilov werd in 2016 geweigerd, maakte de Zweedse politie enkele dagen na de aanslag bekend. De man werd gezocht omdat hij een uitzettingsbevel naast zich had neergelegd. De Oezbeekse veiligheidsdiensten zeiden twee weken geleden dat ze Zweden via een ander Europees land voor Akilov hadden gewaarschuwd.

Een Kirgies zou de zelfmoordaanslag in de metro van Sint-Petersburg hebben gepleegd. Moeten we meer terreur uit Centraal-Aziatische hoek vrezen?

In 2015 kwamen 163.000 asielzoekers naar Zweden, het hoogste aantal per hoofd van de bevolking in Europa. Grenscontroles werden toen verscherpt. In 2016 vroegen nog 30.000 mensen asiel aan in het land. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 5.677 asielaanvragen ingediend.

    • Menno Sedee