Vertrouwen parlementschef Raad van Europa opgezegd

Pedro Agramunt mag daarom geen officiële bezoeken en verklaringen meer afleggen namens de vergadering.

De Spaanse koning Felipe (L) en Pedro Agramunt schudden elkaar de hand.
De Spaanse koning Felipe (L) en Pedro Agramunt schudden elkaar de hand. Foto Vincent Kessler/ Reuters

De parlementaire vergadering van de Raad van Europa heeft het vertrouwen opgezegd in haar voorzitter Pedro Agramunt. Een reis van de Spaanse senator in maart met een delegatie van het Russische parlement aan de Syrische president Bashar al-Assad, betaald door Syrië, is volgens de parlementariërs niet aanvaardbaar.

Formeel is er geen afzetprocedure geweest laat Pieter Omtzigt (CDA), een van de betrokken parlementsleden bij de Raad van Europa, weten: “Maar hij mag zijn taken niet meer uitvoeren, omdat unaniem is ingestemd met een motie van wantrouwen tegen hem.” Omtzigt heeft het vertrouwen in Agramunt niet alleen opgezegd wegens zijn Syriëreis.

Bij het onafhankelijke onderzoek naar de mensenrechtenschendingen in Azerbeidzjan, waarbij het gaat om al jaren oude verhalen over Azerbeidzjaanse omkooppraktijken binnen de mensenrechtenclub vormt Agramunt een obstakel, volgens Omtzigt.

“Hij onderneemt allerlei pogingen om dat onderzoek minder scherp te maken. Behalve zijn Syriëreis dus nog een reden om een andere voorzitter te hebben.”

Lees ook: Parlementariërs eisen onderzoek naar ‘kaviaardiplomatie

Geen ontslagbrief

Nu het vertrouwen in Agramunt is opgezegd, mag hij geen officiële bezoeken en verklaringen meer afleggen namens de vergadering. De voorzitter erkende eerder overigens wel dat hij fout zat en bood excuses aan voor zijn reis naar Syrië.

Agramunt was vrijdag niet aanwezig bij de bestuursbijeenkomst en heeft ook geen ontslagbrief ingediend zo liet de Britse vicevoorzitter Roger Gale weten aan persbureau AFP. De voorzitter kan niet gedwongen worden om op te stappen. “De integriteit van de parlementaire vergadering moet hoog worden gehouden”, aldus Gale.

De Raad van Europa is geen instelling van de Europese Unie. Het is een internationaal forum waarbinnen 47 lidstaten samenwerken. De Raad stelt zich ten doel de samenwerking op cultureel, juridisch en sociaal terrein tussen de Europese landen te bevorderen.