United schikt met weggesleepte passagier

Luchtvaart

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines heeft een schikking getroffen met de passagier die begin deze maand hardhandig van boord werd gehaald vanwege een overboeking door United. Beelden van het incident werden miljoenen keer gedeeld op internet en veroorzaakten grote reputatieschade voor de maatschappij. De hoogte van het schikkingsbedrag blijft geheim.

United maakte donderdag ook bekend dat het bedrijf het aantal overboekingen terug gaat dringen. Passagiers zullen niet meer onvrijwillig van boord worden gehaald, behalve als er veiligheidsrisico’s meespelen. De waarde van de compensatieregeling voor passagiers die vrijwillig hun stoel opgeven, wordt verhoogd naar maximaal 10.000 dollar (ruim 9.000 euro).

Daarnaast worden werknemers beter getraind. Bovendien wil United proberen om situaties zoals die van begin april te vermijden door werknemers niet meer later dan een uur van te voren op een vlucht te boeken. Bestuursvoorzitter Oscar Muñoz noemt het incident een „keerpunt in het klantenbeleid”.

Passagier David Dao zat begin deze maand in een toestel van United Airlines van Chicago naar Louisville. Vlak voor het opstijgen werd hij gesommeerd zijn stoel af te staan aan een bemanningslid van United, die elders aan het werk moest. Dao weigerde en brak zijn neus toen een bewaker hem hardhandig uit zijn stoel trok.

Topman Muñoz reageerde aanvankelijk afwerend op alle kritiek. „Ik bied mijn excuses aan dat we deze klanten elders hebben moeten onderbrengen”, schreef hij in een verklaring. In een brief aan zijn personeel noemde hij de ontstane situatie „ongelukkig”, maar in lijn met het protocol. Later nam hij alsnog afstand van de handelwijze.

Een geplande promotie van Muñoz werd onlangs geannuleerd. Drie medewerkers van de luchthavenpolitie die betrokken waren bij het incident zijn met verplicht verlof gestuurd door de luchtvaartautoriteiten.

Amerikaanse maatschappijen verkopen meer tickets dan het aantal beschikbare stoelen. Er zijn meestal wel klanten die niet komen opdagen.

    • Mark Duursma