ProRail wil onderzoek naar incidenten op spoor

Het ging vrijdag voor de twee keer in een week mis. Op het spoor in Wouw botste een trein op een vrachtwagen die op een overweg stilstond.

Foto Ginopress/ANP

Pier Eringa, president-directeur van ProRail, wil onderzoeken hoe incidenten op het spoor met ‘groot bouwmaterieel’ in de toekomst kunnen worden voorkomen. Dat wil hij graag samen doen met andere spoor- en wegbeheerders. Eringa reageert tegenover ANP op twee incidenten in een week tijd. Eringa:

“Ongelukken zijn altijd mogelijk, maar als zoiets twee keer in een week gebeurt, kan je niet meer spreken van een incident.”

Op het spoor in Wouw, bij Roosendaal, botste een trein met ongeveer honderd reizigers op een vrachtwagen die op een overweg stilstond. Maandag botste in Deurne een graafmachine op een goederentrein. Het spoor en de overweginstallatie liepen vrijdag veel schade op. Dat was in Deurne ook het geval.

“Je kan je afvragen of we niet met extra maatregelen moeten komen, samen met de wegbeheerders. Waarbij je dan iedere situatie afzonderlijk bekijkt: waar kun je het met de techniek oplossen, waar met overweg en omliggende wegen. En waar gaat het om gedrag van weggebruikers.”

In de trein die vrijdag ontspoorde, zaten ongeveer honderd passagiers, maar niemand van hen is gewond geraakt. Ook de machinist is ongedeerd. Alleen de conductrice raakte lichtgewond. Zij heeft een buil op zijn hoofd en is ter plekke behandeld.

De vrachtwagen stond door nog onbekende oorzaak stil op een overweg. De chauffeur van de vrachtwagen kon op tijd wegkomen en is ongedeerd. De passagiers in de ontspoorde trein zijn van boord gehaald en met bussen naar hun eindbestemming gebracht.

Pas zaterdag weer treinen

Door het ongeluk is grote schade aan de spoorwegovergang ontstaan, meldde de NS. De voorste wagon van de trein is aan de onderzijde zwaar beschadigd. De trein zal getakeld moeten worden.

De NS zet bussen in tussen de stations Roosendaal en Bergen op Zoom. De extra reistijd bedraagt ongeveer een half uur. Door de herstelwerkzaamheden zullen de hele dag geen treinen tussen Roosendaal en Bergen op Zoom rijden.

De NS verwacht dat het treinverkeer zaterdag vanaf 12.00 uur kan worden hervat. ProRail kan nog niet exact aangeven hoelang het weghalen van de kapotte trein en de andere werkzaamheden gaan duren.