Slechts tweemaal trad Django Reinhardt hier op

jazz De jazzlegende speelde in 1937 in Nederland. Zijn „bezieling” hield het publiek „volkomen gevangen”.

Django Reinhardt: „Uitdrukkingskracht en bezieling die het publiek volkomen gevangen hielden.”
Django Reinhardt: „Uitdrukkingskracht en bezieling die het publiek volkomen gevangen hielden.” Foto AFP

Het optreden van het Quintette du Hot Club de France, op zaterdagavond 10 juli 1937 in de Kurzaal in Scheveningen, was een overweldigend succes. De superbe swinggitarist Django Reinhardt sleepte het publiek zo zeer mee, aldus de Haagsche Courant, „dat er in het applaus ware explosies van geestdrift ontstonden die het quintette tot menige toegift dwongen”. En volgens de krant Het Vaderland speelde het virtuoze vijftal „met een uitdrukkingskracht en een bezieling, welke men zelden aantreft en die het publiek volkomen gevangen hielden”.

Vanaf volgende week draait in de Nederlandse bioscopen de film Django – over hoe waarop de in Parijs woonachtige jazzlegende Django Reinhardt, als telg uit een zigeunerfamilie, de oorlog overleefde.

Reinhardt was zelden in Nederland. Zijn eerste Nederlandse concert, op uitnodiging van het maandblad De Jazzwereld, vond plaats op die zomeravond in 1937. In hetzelfde jaar kwam hij terug: op zaterdag 6 november in de grote zaal van de Dierentuin in Den Haag, als finalenummer op een concours van de Nederlandsche Jazz-Liga. De volgende dag speelde de grote gitarist voor zijn eigen plezier – onaangekondigd – een paar nummertjes mee met saxofonist Coleman Hawkins, die destijds optrad in de club Negro Place aan het Thorbeckeplein in Amsterdam.

Gitarist-zanger Eddy Christiani speelde die avond met een orkestje van John de Mol (grootvader van de tv-producent) in de Warmoesstraat. Tijdens een pauze holde hij naar het Thorbeckeplein om in de deuropening luttele minuten naar zijn grote idool te luisteren. „Wat ik opving”, vertelde Christiani in zijn memoires, „was een prachtig sextool-accoord (G6), toen was de tijd om. Ik rende weer terug, geheel ontdaan. Te pas en te onpas gebruikte ik een week lang het sextool-accoord van Django.”

Op maandagochtend 8 november 1937 maakte het kwintet nog radio-opnamen in de VARA-studio in Hilversum. Daarna trad Django Reinhardt nooit meer in Nederland op. Wel was hij in juni 1953 nog geboekt voor een concert in hotel Hamdorff in Laren. Maar een maand eerder stierf hij aan een beroerte, 43 jaar oud.

    • Henk van Gelder