Politie Londen verijdelt mogelijke terreuraanslag

Bij een antiterreuractie in het noordwesten van Londen werd donderdagavond een vrouwelijke terreurverdachte neergeschoten.

Foto Niklas Hallen/AFP

De antiterrorisme afdeling van de Britse politie heeft donderdagavond een mogelijke terreuraanslag voorkomen. Bij een antiterreuractie in het noordwesten van Londen werd een vrouwelijke terreurverdachte neergeschoten. Nog vijf anderen werden tijdens de antiterreuroperatie opgepakt, meldt de Londense Britse politie vrijdag.

Bij de inval in een woonhuis werden een man (16) en een vrouw (20) aangehouden. De politie arresteerde later nog een man en een vrouw, beiden 28 jaar, die terugkeerden naar het huis. Een andere verdachte werd opgepakt in het graafschap Kent. Zij is 43.

Beelden van net voor de inval:

De verdachte die neergeschoten werd, is nog niet aangehouden vanwege haar medische toestand. De vrouw, die in de twintig is, ligt in kritieke, maar stabiele toestand in het ziekenhuis en wordt permanent bewaakt door de politie.

Het huis dat binnengevallen werd, werd al langere tijd in de gaten gehouden, meldt de Londense politie.

Eerdere arrestatie

Volgens de politie is er geen verband met een eerdere arrestatie van een terreurverdachte in Londen donderdag. In de buurt van het Britse parlement werd een man gearresteerd die messen bij zich had. Hij wordt verdacht van het plannen van terroristische activiteiten, zegt de politie in een verklaring.

Er zijn bij het incident geen gewonden gevallen, laat de politie weten. Op foto’s is te zien dat de man gekleed ging in een zwarte trui met capuchon. Hij werd staande gehouden bij een controle, die onderdeel uitmaakte van een lopend onderzoek. De man is eind twintig en bij de arrestatie zijn “messen aangetroffen”. Het is niet duidelijk wat hij van plan was.