Oud-voorzitter Europees parlement

Geen fraudeonderzoek EU naar SPD-leider Schulz

Er komt geen fraudeonderzoek naar Martin Schulz, de voormalige voorzitter van het Europees Parlement. In februari begon de Europese fraudewaakhond OLAF een vooronderzoek naar Schulz, maar die concludeert nu dat er niets aan de hand is, zo bevestigt een woordvoerder van het agentschap. OLAF had meldingen ontvangen dat Schulz, nu SPD-kandidaat voor het Duitse bondskanselierschap, als parlementsvoorzitter onterecht bonussen toekende en mensen promotie liet maken zonder goede reden. Onder andere Der Spiegel berichtte in februari over fraudekwesties rond Schulz. Volgens het Duitse blad zou zijn campagneleider Markus Engels sinds 2012 duizenden euro’s aan onterechte reisvergoedingen en onverdiende bonussen hebben ontvangen. Bovendien zou Schulz zelf volgens de Engelse krant The Sunday Times dure diners en privévluchten hebben gedeclareerd. OLAF deed de afgelopen maanden onderzoek naar „claims van verschillende media en een commissie van het Europees Parlement” over onregelmatigheden rond het in dienst nemen en declaraties van Schulz’ medewerkers tijdens zijn voorzitterschap. Ook is onderzoek gedaan naar mogelijk onterechte declaraties van Schulz zelf. Het agentschap heeft daarbij „geen aanwijzingen van fraude gevonden, meldt een woordvoerder. (NRC)